VVD ziet Europees fonds voor energietransitie niet zitten

De VVD is zeer kritisch op het ‘Green Deal-plan voor de industrie’, wat gezien wordt als de Europese reactie op de Amerikaanse subsidies voor de energietransitie, de Inflation Reduction Act.

1 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

In het Green Deal-plan voor de industrie wordt gesproken over mogelijkheden om staatssteunregels te versoepelen. De VVD vindt dat er al te veel schulden zijn in Europa en pleit ervoor dat landen hervormen en de schulden terugbrengen.

In het plan van de Europese Commissie wordt ook gesproken over een nieuw Europees soevereiniteitsfonds. Ook hiervan is de VVD geen voorstander. Kamerlid Heinen stelt dat “de huidige bestaande gelden zoals het coronaherstelfonds eerst maar gebruikt moeten worden.”

Kabinet

Ook het kabinet heeft zorgen over de voorstellen van de Europese Commissie, al ondersteunen ze wel het doel. Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens laat per brief aan de Kamer weten dat de regering ook liever eerst naar bestaande gelden kijkt om in te zetten voor de groene transitie.

Daarnaast is een gelijk speelveld voor de regering van groot belang. “Door meer staatssteun toe te laten, komt een gelijk speelveld meer onder druk te staan en dat terwijl het in Europa al onder grote druk staat”, stelt Adriaansens in haar brief.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie