‘Geen groene wedloop met de Amerikanen’

Het antwoord op de Amerikaanse subsidies die de Europese markt benadelen, is er eindelijk. Het ‘Green Deal Industrial Plan’ werd woensdag door de Europese Commissie gepresenteerd.

2 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

De Europese Commissie presenteerde woensdag haar ‘Green Deal Industrial Plan‘, een pakket aan maatregelen die de Europese duurzame industrie moet versterken en bovendien moet dienen als reactie op de Amerikaanse Inflatiereductiewet (IRA). Dat zijn de gigantische groene subsidies in de Verenigde Staten die volgens Brussel de Europese economie benadelen. 

Door dit plan van de Commissie moet Europa in een stroomversnelling raken: de transitie naar groene energie en CO2-neutraliteit moet sneller verlopen. Daarbij is vooral belangrijk dat Europa het voortouw neemt in een nieuwe opkomende sector. Die van duurzame technologie. 

Te vrijblijvend

CDA-Europarlementariër Esther de Lange vindt het goed dat industrie- en klimaatbeleid eindelijk hand in hand gaan. Ze vindt het voorstel van de Europese Commissie wel nog te vrijblijvend. “Lidstaten mogen versneld vergunningen verlenen en belastingvoordelen geven aan groene projecten. Het gebrek aan een duidelijke Europese lijn leidt hier mogelijk tot te weinig en versnipperde actie.”

Ook Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) is nog niet helemaal tevreden. “We roepen al jaren om echte Europese industriepolitiek, maar dat betekent ook keuzes maken. Dat doet de Europese Commissie nog onvoldoende. Wat ons betreft zetten we vol in op energie-infrastructuur, minder afhankelijk worden en onze strategische sectoren beter beschermen. Zo versterken we onze positie in de wereld.”

Plannen moeten samenwerken

Europarlementariër Mohamed Chahim (PvdA) vindt dat het plan van de Commissie niet per se een antwoord moet zijn op de subsidies in de Verenigde Staten. De plannen zouden elkaar juist moeten versterken. “ IRA hoeft geen bedreiging te zijn, maar een inspiratie om industrie wereldwijd snel te vergroenen”, aldus Chahim. 

Daarnaast moeten ook sociale voorwaarden in acht genomen worden, vindt hij. “Een CleanTech-bedrijf [bedrijf met producten en/of diensten die bijdragen aan schonere aarde, red.] dat kwalitatief goede banen aanbiedt, heeft de voorkeur boven een bedrijf met volledig geautomatiseerde processen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie