Vrede in Europa is geschiedenis

3 min. leestijd

Interview Esther de Lange, door Laurens Boven en Harmen van der Veen (foto)

“Mama, als Poetin kernwapens gaat inzetten, komen die dan als eerste naar Brussel?”. Die vraag kreeg Europarlementariër Esther de Lange (CDA).

Het was een zware week, vertelt de Europarlementariër en leider van het CDA in Europa aan Laurens Boven en Harmen van der Veen in podcast De Binnenkamer. “Elke Europese generatie had zijn eigen oorlog, maar dat was tot voor kort verleden tijd”, vertelt ze. 

Een campagnebrief

Het is de reden dat De Lange ooit de politiek in is gegaan: waken voor de vanzelfsprekendheid van een veilig Europa, vertelt ze. Voor een eerdere verkiezingscampagne schreef ze hierover, met tegenzin, een openbare brief aan haar zoon. “Je bent vier, en je bent op vakantie”. Terwijl hij speelt op het strand in Normandië, denkt zij aan de bevrijdingsslag die zich daar in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. “Voor de generatie van jouw grootouders was samenwerken in Europa vooral een kwestie van vrede”. 

Vrede en veiligheid

Dat gesprek over vrede en veiligheid is nu terug, constateert De Lange: “de conferentie over de Toekomst van Europa krijgt opeens een hele andere betekenis”. 

Wat betekent het om Europarlementariër te zijn ten tijde van een oorlog? Het is deels concrete daden uitvoeren, wetten herzien en deels symboolpolitiek. Ook al kan Oekraïne niet per direct lid worden van de EU, “het eerste antwoord is ja”, zegt De Lange. “Bij de plenaire vergadering wil je laten zien: Oekraïners sterven voor Europese waarden”. 

Toch kan Oekraïne niet onvoorwaardelijk worden gesteund. Het is te gevaarlijk om het land nu bij de Europese Unie en de NAVO te betrekken, zegt De Lange. En toen de Raad van Ministers bijeenkwam om te spreken over het opnemen van vluchtelingen, ontstond discussie over mensen die wel in Oekraïne woonden, maar er niet vandaan kwamen. “Die willen we eigenlijk niet hebben, zeiden een paar lidstaten”, vertelt De Lange.

Dadendrang in het Elysée

Ondertussen gaan de besprekingen over de oorlog op allerlei niveaus door. De top van de Europese Volkspartij (EVP) is vandaag bijeengekomen in Parijs om de oorlog in Europa te bespreken. Ook heeft de EVP haar steun uitgesproken voor de Franse presidentskandidaat Valérie Pécresse. 

Esther de Lange, vice-voorzitter van de EVP en leider van het CDA in Europa, vindt dat het in licht van de huidige crisis belangrijk is dat er ‘iemand met dadendrang in het Elysée komt te zitten’. Pécresse zou een goede eerste vrouwelijke president voor Frankrijk zijn, vindt ze. 

Het gesprek met Esther de Lange is hier te beluisteren:

https://open.spotify.com/episode/3SEz4IpgnHfvBVzijrBKQ8?si=c6620409a7d2454d