Voorzitter Europees Parlement: ‘Samenwerking EU en VK vooral nu belangrijk’

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Hoewel het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 de Europese Unie verliet, proberen Europarlementariërs en Britse politici de banden toch aan te houden. In een speciale commissie gaan ze met elkaar in gesprek over de gezamenlijke belangen die beide nog hebben. Deze week zijn de Britten op bezoek in Brussel.

Twee dagen lang komen ze in het Europees Parlement bij elkaar om te praten. Ook met Nederlandse Europarlementariërs als Thijs Reuten (PvdA), Jeroen Lenaers (CDA) en Catharina Rinzema (VVD).

Belangrijke samenwerking

De voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola opende dinsdag de vergadering. Ze kijkt positief terug op de steun die zowel de EU als het VK aan Oekraïne geleverd hebben sinds de Russische invasie. Ook ziet ze heil in de oplossing die gevonden is voor de handelsroute tussen het Britse vasteland en Noord-Ierland. Die route werd na de Brexit problematisch omdat er eigenlijk een grens zou moeten komen tussen EU-lid Ierland en Noord-Ierland, dat bij het VK hoort. Volgens vredesonderhandelingen na de burgeroorlog (‘The Troubles’) zou er nooit meer een grens mogen komen tussen de twee gebieden.

Ze vindt het nu tijd om te gaan kijken naar andere zaken, waar zowel de EU als het VK baat bij hebben. Denk daarbij aan handel, financiële diensten (die nog steeds groot zijn in Londen) en energie. “We moeten samen navigeren in een tijd van woelige geopolitieke gebeurtenissen”, zegt Metsola.

Commissie

Het is inmiddels de derde keer dat de Europarlementariërs en Britse politici samenkomen. Sinds maandag praten ze over buitenlandbeleid, mobiliteit, klimaat en energie en samenwerking tussen Europese en Britse organisaties.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie