Visumregels EU en Kosovo versoepeld

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Burgers van Kosovo mogen vanaf 2024 maximaal 90 dagen zonder visum door de Europese Unie reizen. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag besloten. Hetzelfde geldt voor Europese burgers die naar Kosovo toe willen.

PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten trok de kar van de nieuwe wetgeving. “Na jaren in de wachtkamer is Kosovo eindelijk een van de laatste landen van de Westelijke Balkan die aansluit bij ons visumvrije regime”, zegt Reuten. Volgens hem is het een volgende stap in de steeds hechter wordende relatie tussen de EU en Kosovo.

Burgers uit het land hoeven geen visum meer aan te vragen als ze de EU in willen voor een maximale periode van 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Het model is vergelijkbaar met de afspraken dat de EU met andere landen op de Balkan gemaakt heeft.

Kosovo, dat lid wil worden van de EU, verklaarde zichzelf in februari 2008 onafhankelijk van Servië. Vijf EU-landen erkennen de onafhankelijkheid van Kosovo nog niet. Dat zijn Cyprus, Griekenland, Roemenië, Slowakije en Spanje. Ook Servië erkent de onafhankelijkheid van het land nog niet.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie