Vissen in troebel water

2 min. leestijd
Shrimp Boat at North Sea,North Frisia,Germany
De hoog opgelopen visserijruzie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is nog niet voorbij. De Britse onderhandelaar David Frost (links op de foto) en de Fransman Clément Beaune hebben naar eigen zeggen goede gesprekken gevoerd, maar er zijn nog veel meningsverschillen.
Volgende week praten ze verder. Ook de Europese Commissie probeert een steentje bij te dragen aan die gesprekken.
Morgen praat Frost in Brussel met eurocommissaris Sefcovic over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Ook daar is gedoe over. Op het menu staan tevens de visproblemen.

De Nederlandse vissers hebben voorlopig geen last van de opgelaaide ruzie tussen Frankrijk en Engeland, maar kijken met argusogen naar de uitkomst naar de gesprekken. Een aantal Nederlandse schepen vaart onder Britse vlag en mag als het verder uit de hand loopt niet meer aanmeren in Franse havens.

Het conflict draait om het aantal vergunningen dat de Britten hebben gegeven aan de Franse vissers. Dat zijn er in Franse ogen veel te weinig. Op hun beurt hebben de Fransen een Britse boot opgebracht die geen vergunning had om in het Franse deel van het Kanaal te vissen.

De meningsverschillen komen voort uit de Brexit-deal, waar de EU en het Verenigd Koninkrijk ieder een eigen uitleg aan geven. Ook beschuldigen ze elkaar ervan dat ze zich niet aan de afspraken houden.

De gevolgen van Brexit zijn ondertussen in het Verenigd Koninkrijk al goed merkbaar. Zo is er te weinig personeel om vee te slachten. Een deel van de varkens wordt daarom naar Ierland en Nederland vervoerd om hier te worden geslacht, waarna het vlees weer naar het Verenigd Koninkrijk wordt terug geëxporteerd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie