Vis op het menu voor de Europese landbouwministers

De Europese landbouwministers kwamen samen in Brussel om het te hebben over de toekomst van de Europese visserij.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Landbouwminister Piet Adema was niet aanwezig wegens ziekte. Dit belette zijn Europese collega’s echter niet om er weer tegenaan te gaan in Brussel. Bovenaan op de agenda stond een voorstel om de Europese visserij fors te verduurzamen en overbevissing tegen te gaan.

Nederlandse inzet

Met het plan wil Brussel het aantal beschermde gebieden in onze zeeën fors gaan uitbreiden. Bovendien is het de bedoeling dat de visserij tegen 2050 volledig uitstootvrij wordt. “Ik ben blij dat we met dit pakket volop inzetten op het verminderen van de uitstoot van onze vloot”, vertelt Eurocommissaris voor Visserij Virginijus Sinkevičius. “Als we afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen gaan onze vissers op een dag niet meer kunnen uitvaren. De kosten gaan simpelweg te hoog zijn.”

Volgens een EU-diplomaat erkent Nederland dat een transitie van de visserij nodig is om de Europese klimaatplannen (Green Deal) te halen. Daarbij vraagt onze regering wel aandacht voor het economisch perspectief. “De sector staat natuurlijk al onder grote druk door de huidige geopolitieke ontwikkelingen en de uitbreidingen van beschermde gebieden”, vertelt de diplomaat. Nederland benadrukt daarom dat lidstaten de nodige middelen moeten krijgen om hun vissers te steunen bij deze transitie. 

Verbod op bodemberoering

Eurocommissaris Sinkevičius was uitgenodig op de bijeenkomst van landbouwministers om zijn plan te presenteren. De landbouwministers hebben vervolgens voor het eerst een gedachtenwisseling gehad over het voorstel. Pas wanneer zij een akkoord sluiten met het Europees Parlement zal het voorstel ook officieel een wet worden.

Volgens de Zweedse minister Peter Kullgren, die de bijeenkomst voorzit, zouden zijn collega’s over het algemeen positief hebben gereageerd op de plannen. “Toch waren sommige lidstaten bezorgd dat de planning te ambitieus is”, aldus de Zweed. “Het verminderen van de uitstoot mag immers niet ten koste gaan van onze voedselvoorziening en het levensonderhoud van onze kustgemeenschappen.”

Vooral het idee om bodemberoering (waarbij de onderzijde van het schip de bodem raakt) tegen 2030 in beschermde gebieden volledig te verbieden, zou op het nodige verzet zijn gestuit bij verschillende lidstaten. Nederland lijkt hierbij vooralsnog de kat uit de boom te kijken. “We moeten de plannen nog grondig analysen, maar we onderschrijven dat een wetenschappelijke onderbouwing voor deze maatregelen belangrijk is”, vertelt de EU-diplomaat.

Volgens Politico zouden Frankrijk en Spanje achter de schermen juist pleiten voor lossere regels voor de visserij. De twee landen zouden willen dat Brussel grotere foutenmarges toestaat bij het rapporteren van de visvangst. In de praktijk kan dit de deur openzetten voor meer overbevissing en het vissen van bedreigde soorten zoals tonijn.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet