Vijfde vaccin voor vijfde golf?

2 min. leestijd

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam heeft groen licht gegeven voor een vijfde coronavaccin: Nuvaxovid. Het vaccin, dat wordt aangeduid als een ‘klassiek vaccin’, moet de twijfelaars die de huidige inentingen te experimenteel vinden, over de streep trekken. Maar hoe wil ontwikkelaar Novavax dat voor elkaar krijgen?

Eiwitvaccin

Het vaccin van Novavax is gebaseerd op stukjes synthetisch uitsteekseleiwit van het cornavirus. In gewone mensentaal: het is een techniek die al decennia wordt gebruik voor vaccins die bijvoorbeeld kinkhoest en baarmoederhalskankervirus moeten voorkomen.

Door terug te grijpen op deze meer traditionele manier van vaccinontwikkeling wil Novavax het antwoord bieden aan de kritiek van vaccinweigeraars, namelijk dat de zogeheten RNA-vaccins zoals Moderna en Pfizer te vernieuwend en daardoor risicovol zijn. Tot nu toe waren een viertal vaccins toegelaten in de Europese Unie: Pfizer, Moderna, AstraZeneca en het vaccin van Johnson & Johnson, ofwel Jansen. 

Zelfde bescherming, meer mogelijkheden

Hoewel Nuvaxovid een beschermingspercentage heeft van ruim 90% en daarmee ongeveer even zo goed scoort als de huidige inentingen, biedt het vijfde vaccin nieuwe kansen. Zo is het makkelijk en goedkoop te fabriceren en bovendien lang houdbaar. Daardoor zou het erg geschikt zijn voor armere regio’s, bijvoorbeeld in Afrika. 

Ondertussen heeft Europa al ruim 200 miljoen dosissen besteld. Waarvan bijna 1 miljoen voor Nederland die in het eerste en tweede kwartaal van 2022 geleverd worden. Minister De Jonge geeft alvast aan dat het nog wel even kan duren voordat mensen het vaccin van Novavax kunnen krijgen. Hij roept dan ook op niet te wachten en al voor de beschikbare vaccins te gaan.

Persconferentie

Tijdens de laatste persconferentie van het EMA dit jaar is het Geneesmiddelenagentschap positief” “We hebben veel meer middelen tot onze beschikking dan een jaar geleden. We kunnen de toevoer en variëteit aan vaccins nu beter stimuleren. Het vijfde vaccin werden gisteren nog goedgekeurd.”

Daarnaast wijst het in Amsterdam gevestigde Medicijnagenctschap op het belang van de oppepprik, de booster. “Onze data toont aan dat de goedgekeurde vaccins beschermen tegen ziekenhuisopnames of erger, de dood. Boosters worden daarbij ook steeds belangrijker. Voor een drietal vaccins hebben we de booster al kunnen aanbevelen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie