Minister Sigrid Kaag houdt zich bij haar eerste publieke optreden sinds haar beëdiging als minister van Financiën op de vlakte. Voorafgaand aan haar entree in de vergadering met haar collega’s uit de andere eurolanden zegt ze vooral te komen ‘luisteren’.
De vergadering komt op een opvallend moment. Immers, het kabinet is pas met het debat over de regeringsverklaring morgen en woensdag, politiek echt in functie. Maar de Brusselse agenda houdt zich niet aan de Haagse mores en dus verschijnen vandaag zowel Kaag als haar collega van Landbouw Henk Staghouwer voor het eerst in Brussel voor de pers.
Kaag de anti-Hoekstra?
Kaag dempte de hooggespannen verwachtingen dat met haar aan het roer Nederland een compleet andere koers gaat varen. Het tijdperk van de ‘havik’ Wopke Hoekstra is dan voorbij, dat betekent niet dat alle Nederlandse ideeën over begrotingsdiscipline overboord zijn gegaan.
“Zuinigheid is altijd een mooie deugd”, zei Kaag tegen de internationale journalisten die van haar wilde weten of de door Hoekstra samengestelde groep van ‘de zuinige vier’ uiteen valt met haar komst.
Maar Kaag benadrukte dat ze vanavond gewoon zoals gebruikelijk een diner heeft met de ministers uit Oostenrijk, Denemarken en Zweden. “Ik kom dineren en kom kennis maken. We blijven belang hechten aan de houdbaarheid van schuld”, zei Kaag.
Nieuwe begrotingsregels
Hoog op de agenda van de ministers van Financiën staat een hervorming van het Groei- en Stabiliteitspact. Dat is actueel, omdat Europa als reactie op de corona-uitbraak de strenge begrotingsregels losliet. De vraag is of na corona de oude regels weer gaan gelden of dat dat het tijd is om de 3%-norm voor begrotingstekorten en de 60%-regel voor staatschulden te laten varen. Met name Italië en Frankrijk pleiten voor meer flexibiliteit.
Nederland was daar in vroeger tijden nooit voor, maar het standpunt is aan het schuiven. Nu ook ons land op grote schaal gaat lenen om allerhande investeringen te betalen, zal Kaag veel vragen krijgen of het nieuwe kabinet een breuk met het verleden betekent.
Geen standpuntwijziging
Zelf zegt ze daar vandaag over: “Ik weet niet of het een standpuntwijziging is. We moeten nu handelen om de juiste dingen te doen. Dat vraagt geld, daar hebben we een afweging in gemaakt. Maar als je het niet handelt en dus klimaatverandering niet tegengaat, dan kost het je nog meer geld”.
Ook het nieuwe kabinet houdt zich volgens Kaag gewoon aan de oude Europese begrotingsregels. Over wat dat voor de toekomst betekent, laat ze zich niet in de kaarten kijken: “Ik ben hier vandaag voor het eerst in deze capaciteit. Ik ga mijn oor te luister leggen. Ik ben heel benieuwd naar de verschillende discussiepunten en wij gaan natuurlijk de komende periode als kabinet ons standpunt bepalen. Maar wat duidelijk is, is dat we ons op alle manieren constructief willen blijven engageren met Europa. Juist vanuit een Nederlands belang”.
Niet voor niets vraagt het invloedrijke nieuwsmedium Politico vraagt zich vandaag af: wil het echte Nederlandse standpunt alsjeblieft opstaan?