Liveblog Vers van het Mes gesloten – Lees terug!

4 min. leestijd

Volg de laatste ontwikkeling over Europa en Nederland. Wat zegt premier Rutte? Wat hebben Urker vissers daaraan? En waarover onderhandelt minister Hoekstra met andere landen? Nieuws, vers van het mes, volg je gemakkelijk hier in het liveblog.

___________________Liveblog gesloten______________________

17:00 uur – Online. De Eerste Kamer maakt kennis met Eurocommissaris Věra Jourová via videoverbinding

Oekraïne is ook een graanschuur

16:40 uur – Brussel. Tijdens het debat met de Franse landbouwminister Julien Denormandie maakte CDA Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zich zorgen over de voedselzekerheid. Het gaat de afgelopen dagen veel over de oplopende spanning tussen Rusland en Oekraïne en dan vooral over wat dat betekent voor de gasvoorraden in Europa, maar Pierik mist de discussie over de landbouw. “Oekraïne is de graanschuur van Europa en als de spanningen verder oplopen dan komt de voedselzekerheid in gevaar. We spreken teveel over een green deal. terwijl het hier over moet gaan.”

Europese regels politieke reclame nog niet behandeld door Tweede Kamer

15:55 uur – Den Haag. Het Parlementair Documentatie Centrum meldt dat de Tweede Kamercommissie Europese Zaken een parlementair behandelvoorbehoud heeft aangevraagd voor het voorstel van de Europese Commissie om regels vast te stellen voor een transparanter gebruik van gerichte politieke reclame. De verordening is bedoeld om vrije en eerlijke verkiezingen in de Europese Unie te waarborgen, de democratische processen te versterken en desinformatie tegen te gaan.

Europa in het vragenuurtje Tweede Kamer

13:30 uur – Den Haag. Een Europees vragenuurtje vanmiddag om 14:00 uur in de Tweede Kamer. Met daarbij ook het debuut van Liesje Schreinemacher (VVD) in de Kamer als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze krijgt een vraag van Jasper van Dijk over de situatie in Oekraïne.

Daarnaast stelt Raoul Boucke (D66) de vraag over wat Europa kan doen als Rusland de gaskraan dichtdraait. Deze vraag stelt hij aan minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66).

VVD: “De EU moet eenheid uitstralen”

13:00 uur – Brussel. Europarlementariër Malik Azmani vindt dat de Europese Unie eensgezind Oekraïne moet steunen. Vanochtend tweette hij dat de standpunten van de Europese lidstaten nu nog veel te verdeeld zijn. Gisteren spraken de ministers van Buitenlandse Zaken, waaronder de Nederlandse Wopke Hoekstra, over de dreigende situatie in Oekraïne. De EU moet nu duidelijke sancties voor de Russische president Poetin op tafel leggen, aldus Azmani.

Nederland krijgt tik op de vingers

11:15 uur – Amsterdam. Alhoewel Nederland nog steeds geldt als één van de minst corrupte landen van de Europese Unie, krijgt ons land toch kritiek van Transparency International. De strijd tegen corruptie is in Nederland ‘tot stilstand gekomen’, constateert de internationale NGO. Met een score van 82 uit 100 staat Nederland op plek 8 op de corruptielijst.

Dat de Tweede Kamer de Europese wet om de rechten van klokkenluiders nog niet in Nederlandse wetgeving heeft omgezet is een minpunt. Ook steekt het Transparency International dat de tekst van de wet niet goed genoeg zou zijn. Verder staat Nederland lager op de lijst dan in het verleden, vanwege het niet oplossen van de toeslagenaffaire en het veelvuldig overstappen van politici naar lobbybedrijven.

Nieuwe reisregels corona van kracht

11:00 uur – Brussel. Vanaf 1 februari kan iedereen met een 3G-bewijs zonder andere vereisten binnen de Europese Unie reizen. De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden dat niet langer de hoeveelheid besmettingen in een land geldt als een criterium om reisbeperkingen op te leggen, maar dat enkel gekeken wordt of een persoon een vaccinatie- of herstelbewijs heeft.

Ongevaccineerde mensen moeten een recente negatieve testuitslag kunnen laten zien bij het passeren van een grens.

Vaccinatiebewijzen voor ‘volledig gevaccineerde’ mensen zijn voortaan 9 maanden geldig.

Een uitzondering op deze zogenoemde ‘persoon gebaseerde benadering’ geldt als er in een land extreem hoge aantallen coronabesmettingen zijn. Dan bestaat nog steeds de mogelijkheid voor andere lidstaten om reisbeperkingen op te leggen aan mensen uit zo’n gebied.

Wopke Hoekstra praat in Brussel over de nieuwe corona reisregels