VERS VAN HET MES – Liveblog – gesloten. Lees terug!

6 min. leestijd
Netherlands or Holland and France or French Republic, symbol of national flags from textile. Relationship, partnership and championship between two European countries.

_________________liveblog gesloten__________________

Rutte: ik blijf hier, niet beschikbaar voor Brussel

16:10 uur – Den Haag. Rutte is de komende jaren niet geïnteresseerd in een baan in Brussel. In het debat over de regeringsverklaring zegt hij dat hij de hele kabinetsperiode gewoon zal aanblijven als minister-president. “Ik ben niet beschikbaar. Dan weten ze dat in Brussel ook als de geruchtenmachine weer opstart”.

Vinger op de zere plek

12:30 uur – Straatsburg. Volgens Europarlementariër Paul Tang (PvdA) legt Macron de vinger op de zere plek. Zo wil hij werk maken van een Europese minimumbelasting en het aanpakken van grote techbedrijven. “Daarmee heeft hij niet alleen de unieke kans om Europa eerlijker te maken, maar kan hij ook zichzelf profileren richting de presidentsverkiezingen in april.”

En dat is juist een doorn in het oog van Dorien Rookmaker, die stelt dat Europa nu in dienst staat van de Franse verkiezingen:

U vraagt, wij draaien: Macron en de Europese ‘oempf’

12:15 uur – Straatsburg. Kort na de oproep van Rutte in Den Haag, geeft Macron gehoor: “Europa moet lef tonen!”. Met het Franse voorzitterschap lijkt Europa een vuist te ballen tegen buitenlandse dreigingen en dat is nodig, meer dan ooit, stelt de Franse president:

“Ik ben geboren in 1977. Toen ik jong was, was Europa een vanzelfsprekendheid. Op de Franse bodem vol bloed was Europa, het Europa van de vrede, evident. Maar onze generatie moet nu hervormen en de belofte van democratie in stand houden. Europa moet een democratische, culturele en onderwijsmacht worden.” 

De twee oevers van de Middellandse Zee

12:05 uur – Straatsburg. Volgens de Franse president moet de Europese Unie inzetten op het bestrijden van de mensensmokkelaars. De illegale migratiestromen in Europa zijn zorgelijk en vergen een “Efficiënte aanpak met respect voor onze beginselen”. Macron vervolgt: “De tragedie van de oorlog keert terug, maar ons model dat over de grenzen heen gaat, dat universele waarde heeft, blijft ons aan het denken zetten. Een machtsevenwicht, daar staat Europa voor. Een nieuwe alliantie. We moeten begrijpen dat het lot van de twee oevers van de Middellandse Zee is verbonden”.

Rutte wil meer dat Europa meer ‘oempf’ laat zien

11:53 uur – Den Haag. Laurens Dassen van Volt wil weten of onder eventuele sancties tegen Rusland ook de nieuwe gaspijplijn North-Stream 2 valt. “Wij sluiten niets uit”, is het antwoord van de premier.

Of dat wat hem betreft dan ook kan betekenen dat de gaswinning in Groningen weer omhoog moet als het tot een gasoorlog komt, ontwijkt Rutte: “Dat is een ingewikkelde. Dat wil niemand. Als de Russen in extreem geval alles dichtdraaien, zit alles vast. Dat willen de Russen toch ook niet? Die hebben deviezen nodig”.

Rutte zei verder dat Nederland in de discussie over sancties en een gemeenschappelijk Europees optreden tegen Rusland een bemiddelende rol heeft tussen Duitsland en Frankrijk. Hij vindt dat Europa zich moet uiten met ‘meer oempf en kracht’.

Macron aan het woord

11:51 uur – Straatsburg. Zoals verwacht staat het beschermen van de rechtsstaat, met de verkiezingen in Hongarije begin april in het achterhoofd, hoog op de Franse agenda. “Het einde van de rechtsstaat is het begin van de willekeur. De rechtsstaat is onze schat.”, stelt Macron aan het begin van zijn betoog. De Franse president wil de kracht van de rechtsstaat blijven uitoefenen.

Rutte over Rusland: Nederland bereid ver te gaan

11:27 uur – Den Haag. De nieuwe fractievoorzitter van D66 wil van premier Rutte weten welke discussies er binnen Europa over de dreigende Russische agressie. Zijn wens is dat de EU zelf in staat zal zijn om orde op zaken te houden in de eigen achtertuin en niet afhankelijk is van Britten en Amerikanen.

Rutte is blij dat juist dit half jaar Frankrijk de voorzitter is van de Europese Unie. President Macron is volgens hem bezig met een ambitieuze agenda. Belangrijk, want gemeenschappelijk Europees buitenlands beleid begint bij Duitsland en Frankrijk. Het gaat volgens Rutte om de vraag “hoe zij met hun soevereiniteit omgaan op het buitenlands beleid. Als zij hun bilaterale politiek blijven voeren, dan komt het niet tot stand”.

Uit de woorden van de premier blijkt dat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan sancties voor het geval Rusland Oekraïne binnenvalt. Rutte zegt: “Nederland is bereid om heel ver te gaan. Achter de schermen echoot dat niet alle landen daar hetzelfde over danken”.

De zaal loopt vol

11:35 – Straatsburg. President Macron is aangekomen! Het Franse voorzitterschap kan beginnen aan haar presentatie van het actieprogramma voor de komende maanden.

Michel in quarantaine, debat Europees Parlement over uitkomsten Europese Raad gaat niet door vanmiddag

10:30 uur – Straatsburg. De voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, de Belg Charles Michel, moet in quarantaine. Het debat dat hij met Europarlementariërs zou voeren over de Europese top van regeringsleiders van afgelopen december gaat daarom niet door vanmiddag om 14:30 uur.

Rutte waarschuwt Poetin: ‘Kosten voor agressie zijn hoog’

10:20 uur – Den Haag. Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken gaan ‘binnenkort’ naar Oekraïne. Rutte maakte dat bekend in de Tweede Kamer. De situatie aan de oostgrens van Europa met de enorme troepenmacht is volgens Rutte ‘uiterst zorgelijk’ met een dreigende invasie van de Oekraïne door Rusland. De Europese Unie zet in op een combinatie van dialoog en druk en Rutte waarschuwt de Russische president Poetin: “Ook als een militaire operatie tegen Oekraïne minder vergaand zou zijn, dan zal de prijs voor Rusland hoog zijn”.

Weliswaar werken de Europese Unie en de NAVO op dit moment volgens Rutte goed samen, toch maakt hij zich zorgen over Europese besluitvorming. “Dat hangt onder meer samen met de situatie in Polen en Hongarije en de discussies over de rechtsstaat”. Tegelijkertijd kijken veel landen naar Nederland op dit moment: “We zijn de zesde economie van de EU. Vergelijkbaar in omvang met Spanje. Men verwacht van ons een actieve participatie”.

Hoge verwachtingen voor Franse voorzitterschap

10:15 uur – Straatsburg. Europees Parlementslid Thijs Reuten (PvdA) kijkt uit naar de presentatie van de Franse president Emmanuel Macron straks om 11:30 uur. Hoe gaat dit land het voorzitterschap oppakken? Reuten hoopt op een sterke handhaving van de rechtsstaat – een knipoog naar Hongarije, Polen en ook Slovenië!

Follow the Money over de financiers van Volt

Eerder deze ochtend – Amsterdam. Hoe kan de Europese partij Volt zo snel groeien? Met 3 zetels in het Nederlandse parlement, eentje in het Europees Parlement en zetels op lokaal niveau in een aantal Europese landen heeft de jonge partij in korte tijd heel wat posities met invloed weten te vergaren. Hoe kwamen ze aan geld? De collega’s van Follow the Money doken erin.

Politico: Dorien Rookmakers doet niet aan fractiediscipline

Eerder deze ochtend – Straatsburg. De Nederlandse Europarlementariër Dorien Rookmakers wordt door Politico genoemd als politicus die het minste meestemt met de politieke fractie waar ze in zit: ze week 48% van de stemmingen af van de Europese Conservatieven en Hervormers, waar ze zich als onafhankelijk Europarlementariër pas recentelijk bij aansloot. Politico bestempelt Rookmakers daarom als top-dissident: een compliment, aldus Rookmakers:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie