Vernederend bezoek aan Brussel: Europese Commissie gelooft Den Haag niet meer

Bijna vijftig keer viel het woord ‘Brussel’ tijdens het debat in de Tweede Kamer over de stikstofproblemen in Nederland. Het waren vooral de rechts-populisten die naar de Europese Unie wijzen. Het kabinet zelf geeft inmiddels openlijk toe dat de Europese Commissie Nederlandse beloftes niet meer gelooft.

3 min. leestijd

“We hebben geen stikstofprobleem, maar een stikstofwetprobleem”. Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) is in haar element tijdens het debat in de Tweede Kamer over het stikstofrapport dat Johan Remkes vorige maand na langdurige gesprekken met boeren publiceerde. Van der Plas dankt haar zetel aan het conflict tussen de boeren en de Haagse politiek over de reductie van de stikstofuitstoot en laat dat merken.

Van der Plas is de luidste boeren-vertegenwoordiger in de Haagse arena. Volgens haar, zo zei ze gisteravond, ligt het stikstofprobleem niet aan de overmatige uitstoot van ammoniak door landbouwbedrijven, maar aan de te strenge Europese regels.

“De Vogel- en Habitatrichtlijn stamt uit 1994. Dat is dertig jaar geleden. Ik heb het hier al eens eerder gevraagd: gaan wij nog een keer naar Brussel om te kijken of we misschien niet iets met die lijst moeten doen?”, vroeg ze het kabinet.

Dat het probleem aan de Europese Unie zou liggen, hoor je in de Tweede Kamer alleen bij de rechts-populistische partijen. Gisteren viel het woord ‘Brussel’ 47 keer in het debat. Telkens waren het woordvoerders van de PVV, JA21, BBB en het voormalige Forum-Kamerlid Wybren van Haga die het kabinet opdroegen om in Brussel de stikstofregels aan te kaarten.

Nederland wordt niet meer geloofd

Maar bij de Europese Unie vragen om nieuw beleid is zinloos, kreeg Van der Plas vanuit het kabinet te horen. De reden is even hard als simpel: De Europese Commissie gelooft Nederland niet meer. 

“Ga eerst maar eens aan de slag met natuurherstel, dan praten we verder”, kreeg minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal deze zomer nog te horen van Europees Commissaris voor Milieu Virginijus Sinkevičius.

Ze onthulde gisteravond dat zij aan het begin van de zomer met drie collega’s naar Brussel is afgereisd in een ultieme poging om de Europese milieuregels te versoepelen. Het kwartet bestaande uit haarzelf, Hugo de Jonge (Woningbouw), Mark Harbers (Infrastructuur) en Henk Staghouwer (Landbouw) ving bot. 

Van der Wal had gehoopt dat Nederland vanwege de noodzaak om de klimaatambities waar te maken een uitzondering zou kunnen krijgen op de verplichting om de stikstofuitstoot te reduceren. Maar Brussel heeft volgens haar genoeg van de beloftes uit Den Haag dat alles in de toekomst goed zal komen.

“Het antwoord is klip-en-klaar. We kunnen met het hele kabinet afreizen, maar de Eurocommissaris is heel helder: eerst leveren”, zei Van der Wall in de Kamer.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie