Van Hijum (NSC) en Van Apeldoorn (SP) in het Belgische Namen voor overleg sociale rechten en EU-uitbreiding

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De conferentie van de commissies voor Europese Zaken in de Europese Unie (COSAC) vindt vandaag plaats in de Belgische stad Namen. De Nederlandse delegatie bestaat uit Tweede Kamerlid Eddy van Hijum (NSC) en Eerste Kamerlid Bastiaan van Apeldoorn (SP). Op de agenda staan de prioriteiten van het Belgisch EU-voorzitterschap: sociale rechten in Europa en EU-uitbreiding.

Het laatste agendapunt werd op de valreep toegevoegd. Hoe en of de EU meer landen toe moet laten blijkt een vraag te zijn die in veel lidstaten leeft. De Tweede Kamer gaf demissionair premier Mark Rutte vorig jaar nog toestemming om in te stemmen met het starten van toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië. Maar ook andere landen willen lid worden en daarover bestaan meer twijfels. Denk aan Georgië of landen op de Balkan.

COSAC

Ieder half jaar komen de commissies Europese Zaken van de verschillende nationale parlementen in de EU twee keer bij elkaar (COSAC). Die bijeenkomsten worden georganiseerd door het EU-voorzittende land. Dat is nu België. Formele besluiten nemen ze niet, wel wordt er overlegd. Waar zijn nationale parlementen het over eens en welke knelpunten zijn er?

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie