Tweede Kamer wil geen nieuw geld in EU stoppen

Geen nieuw geld naar de EU. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. In een motie wordt de regering opgeroepen zich uit te spreken voor een opt-out voor Nederland op nieuwe EU fondsen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Tweede Kamer wil een opt-out voor Nederland op toekomstige initiatieven voor permanente gemeenschappelijke fondsen. Dat zijn potten met geld waaruit lidstaten projecten kunnen financieren of subsidie kunnen krijgen. Die potten met geld betekenen vaak ook dat lidstaten geld in moeten leggen of samen met andere lidstaten geld moeten lenen.

In een motie van Pieter Omtzigt en Chris Stoffer van de SGP roepen de Kamerleden de regering op om in Europa te pleiten voor een Nederlandse opt-out voor de financiering van dit soort fondsen. Met een opt-out zou Nederland dus geen geld hoeven inleggen of lenen.

De motie kon niet op steun van Bij1, PvdA, CDA, GroenLinks, Volt en D66 rekenen. De overige partijen stemden voor.

Geen zorgen

De kamer lijkt zich voorlopig geen zorgen te hoeven maken. Eurocommissaris van de Interne Markt Thierry Breton sprak zich onlangs uit tegen het samen lenen om de groene industrieplannen van de Commissie uit te voeren. Eerder waren gezamenlijke leningen voor hem nog een optie.

De Europese Commissie wil de Europese industrie verduurzamen. Niet alleen door groene energie te gebruiken en minder uit te stoten, maar ook door een ommezwaai te maken naar het produceren van producten die belangrijk zijn in dat proces. En daar is geld voor nodig.

Begin dit jaar sprak ook Rutte zich uit tegen de creatie van nieuwe fondsen. De EU moet volgens hem gebruikmaken van bestaand geld om de groene plannen uit te voeren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie