Rutte wil geen nieuw geld in subsidiestrijd VS

Volgens premier Mark Rutte moet de EU vooral het geld dat nog in Europese potjes zit gebruiken om de economie te ondersteunen.

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Unie moet vooral bestaand geld gebruiken om ervoor te zorgen dat Amerikaanse investeringen in eigen land de Europese economie niet te veel belasten. “Ik ben geen voorstander van nieuw geld”, zei Rutte dinsdagmiddag in Brussel.

Groene subsidies

Europese leiders zijn druk bezig een antwoord te vinden op een gigantisch pakket aan groene subsidies in de Verenigde Staten. Door de subsidies worden zowel Amerikaanse als buitenlandse bedrijven gestimuleerd in Amerika te investeren. Voor Europa kan dat problemen opleveren.

Volgens Rutte moet er zeker gekeken worden naar versoepeling van staatssteunregels. “Maar we moeten niet het kind met het badwater weggooien”, aldus de premier. De Amerikaanse subsidies hebben niet op alle Europese sectoren invloed. Maatregelen en wijzigingen in regelgeving moeten daarom “chirurgisch” plaatsvinden, vindt hij.

Eigen plannen

De Europese Commissie besloot in ieder geval met een eigen plan te komen. Door te investeren in groene en duurzame industrie, moet Europa kunnen blijven concurreren met de VS.

Ondanks de maatregelen die de EU nu moet nemen, is Rutte wel blij met het feit dat de VS meer doet voor het klimaat. De gevolgen op de Europese economie zijn volgens de premier onbedoeld geweest.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie