Terugblik: De best-gelezen artikelen van maart 2022

Het einde van het jaar nadert, de tijd van lijstjes met terugblikken is aangebroken. Welke artikelen werden het beste gelezen dit jaar? Dit is het overzicht van de beste artikelen van maart 2022.

2 min. leestijd
Foto: Ollongren in 2022 bij de Raad van de EU, bron: Council Newsroom

1.) Kabinet zegt Nederlandse troepen toe voor eerste Europese legermacht

En toen was er toch weer oorlog op het Europese continent: Rusland viel Oekraïne binnen. Dit artikel van Laurens Boven over de Brusselse toezegging van Minister Ollongren van Defensie op de deelname van Nederland aan de eerste officiële troepenmacht van de Europese Unie werd het beste gelezen in maart dit jaar. De eenheid met maximaal 5000 militairen uit meerdere Europese landen moet in 2025 operationeel worden en komt onder commando van Duitsland. “Dit is het begin van een echte Europese defensiesamenwerking, zoals die er voorheen niet was”, zegt minister Ollongren in Brussel na de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie over de militaire plannen van de Europese Unie.

2.) Akkoord over internationale kieslijsten: na de Volt-crisis in Nederland succes in Europa

Het tweede best-gelezen artikel deze maand was dit interview dat Laurens Boven had met Volt Partijoprichter Damian Boeselager, na een Brussels succes en een crisis in de Nederlandse tak van zijn partij: De grote fracties in het Europees Parlement zijn het eens geworden over het invoeren van ‘transnationale kieslijsten’ voor de Europese verkiezingen. Volgens het voorstel waar nog officieel over gestemd moet worden en ook de lidstaten nog hun zegje over kunnen doen, krijgen kiezers in de toekomst twee stemmen. De ene brengen ze uit op een normale nationale lijst. De andere op een lijst die gevuld wordt met namen van mensen die in de hele Europese Unie kandideren.

3.) Europese subsidies: een hulplijn voor gemeentefinanciën

Rondom de gemeenteraadsverkiezingen schreven we een serie artikelen over de link tussen Europa en Nederlandse gemeenten. Dit artikel van Hanna Hosman en Sebastián Lenders over succesvolle Europese subsidieaanvragers Venlo, Hengelo en Rotterdam werd het op twee na best gelezen artikel van maart: Eén op de vijf gemeenten heeft zo’n groot begrotingsprobleem dat ze niet al hun taken kunnen uitvoeren, blijkt uit onderzoek. Door die tekorten hebben gemeenten geen ruimte meer voor andere belangrijke projecten. Daarin kan Europa een rol spelen, vertelt EU-subsidiedeskundige Robert Smeets van het ERAC (European Regional Affairs Council). Er valt voor elke gemeente wel wat te halen in Europa, vertelt Smeets.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie