Tegengas: geen ‘sponsordeal voor Poetins oorlog’

2 min. leestijd
EP Plenary session – Implementation of EU requirements for exchange of tax information

Zo’n honderd Europarlementariërs doen opnieuw een oproep om gas niét als duurzame energiebron te bestempelen. Dat doen ze in een brief aan Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

De Europese Commissie presenteerde onlangs een nieuw belastingplan waarmee duurzaam investeren wordt aangemoedigd. Gas wordt in dat plan aangewezen als groene energiebron, net als kernenergie. Die labels hebben een houdbaarheidsdatum: gas wordt tot 2035 als groen gezien, kernenergie tot 2045. Die energiebronnen hebben een ‘brugfunctie’ in de energietransitie, verklaarde Green Deal-commissaris Frans Timmermans.

Vanuit het Europees Parlement en daarbuiten klonk al veel kritiek op het plan. Bas Eickhout (GroenLinks) noemde het een ‘historische fout’, Minister van Klimaat Rob Jetten (D66) liet weten dat “Nederland geen voorstander was van de opname van aardgas in de taxonomie” en Greenpeace sprak van “diefstal”.

Door de oorlog in Oekraïne komen parlementariërs opnieuw in actie. PvdA’er Paul Tang: “Door gas als duurzaam te zien en zo investeringen daarin aan te moedigen, schieten we onszelf in de voet en veranderen we de Europese taxonomie in een sponsordeal voor Poetins oorlog”. Er ligt al een Europees plan om van het Russische gas af te komen: tegen het einde van 2022 moet die afhankelijkheid met tweederde zijn afgenomen. Dat plan presenteerde Timmermans vorige week.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie