Tang wil groene goudstandaard

3 min. leestijd
EP Press conference. Presentation of the digital services tax report: tax rules for the 21st century

Wereldwijd kunnen bedrijven en overheden geld lenen voor duurzame investeringen. Om die initiatieven te stimuleren moet de geloofwaardigheid van de groene markt versterkt worden en dat kan volgens Europarlementariër Paul Tang (PvdA) met een goudstandaard voor groene obligaties. Wanneer is een investering groen?

Marktleider

Tang presenteerde zijn plannen in de commissie Economie van het Europees Parlement. Met een standaard voor groene obligaties kunnen overheden en bedrijven gemakkelijker investeerders aantrekken voor duurzame initiatieven. Een steun in de rug van de Europese klimaattransitie.

“Europa is leider in de markt voor groene leningen. De helft van al die leningen komt uit de Europese Unie. Een wettelijke standaard is hard nodig om de geloofwaardigheid van deze markt te versterken, maar dan moet het wel een goede standaard zijn”, aldus Tang.

Wel of geen kernenergie?

Tang stelt daarom dat gas en kernenergie uit die standaard geweerd moeten worden en dat ieder bedrijf dat groene obligaties uitgeeft, daarover verantwoording moet uitleggen. Op deze manier moeten groene obligaties in lijn zijn met de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. Onafhankelijke externe partijen moeten volgens Tang controleren of de groene standaard niet ontspoort.

“We doen een aantal concrete voorstellen om het vertrouwen in groene leningen te herstellen en beginnen met een écht groene standaard. Gas en nucleaire energie mogen niet worden gefinancierd via Europese groene obligaties. Die passen niet in een duurzame economie, en zal groene investeerders juist doen afschrikken.”

De Europese Commissie denkt daar anders over. Volgens het uitvoerend orgaan van de Europese Unie kunnen gas en kernenergie groen worden, althans voor een bepaalde periode als overbrugging. Het groene label voor kernenergie, waarmee de sector aanspraak maakt op subsidies uit Brussel, vervalt in 2045.

Ook het nieuwe kabinet geeft haar voorkeur aan kernenergie. Zo wil kabinet Rutte IV twee nieuwe kerncentrales laten bouwen omdat dit potentieel van belang kan zijn om de klimaatdoelen te halen. Opvallend, vindt het Centraal Planbureau, omdat de keuze voor kernenergie niet goed genoeg is onderzocht. Het Planbureau stelt dat het onzeker is of het voordeel van de centrales opweegt tegen de onkosten, bijvoorbeeld voor de opslag van radioactief afval.

Misbruik voorkomen

Met het wetsvoorstel wil Tang misbruik voorkomen. “Landen als Saoedi-Arabië en Wit-Rusland maken graag gebruik van de huidige zwakke Europese standaarden om hun milieu- en mensenrechtenschendingen te verdoezelen.” Voor Tang weegt de sociale factor dan ook zwaar mee: “Je kan niet groen zijn als je mensenrechten schendt, of bijvoorbeeld je werknemers geen vast contract aanbiedt.”

Hoewel 15% van alle groene obligaties gepaard gaat met valse beloftes en ‘greenwashing’ gelooft Tang dat er veel potentieel zit in de groene obligaties. Tussen 2016 en 2020 groeide de markt van € 88 miljard naar bijna € 530 miljard.” Een groei die volgens Tang ook hard nodig is om de transitie naar een duurzame economie te verwezenlijken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie