Gas en kernenergie kunnen als het aan de Europese Commissie ligt groen worden. Dat is van belang, want groene energie kan rekenen op gunstige voorwaarden bij de bank en voor subsidie uit Brussel.
Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo is gas alleen groen als het niet al teveel CO2 uitstoot en tijdelijk is. Gas wordt gezien als overgangstechnologie en mag tot 2030 worden gebruikt daarna is het afgelopen en voor kerncentrales vervalt het groene label in 2045.
Nederlandse kerncentrales
De afgelopen maanden is lang gesteggeld over de vraag of gas en kernenergie groen mochten worden genoemd. Dat is van belang, omdat groene investeringen kunnen rekenen op gunstige leningen bij onder meer de Europese Investeringsbank (EIB). Vooral Frankrijk heeft zich de afgelopen maanden hard ingezet om kernenergie een groen label te laten krijgen. President Macron kreeg daarbij de steun van meer dan tien lidstaten (vooral uit Oost-Europa). Ook Nederland wil nieuwe kerncentrales bouwen. In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet is sprake van twee nieuwe centrales.
De komende twee weken kan iedereen z’n mening geven over de plannen en geven deskundigen hun advies. Daarna volgt de officiële presentatie, waarna de verschillende lidstaten hun licht over de plannen laten schijnen.
Gas is volgens de Europese Commissie vooral nodig als overgangsbrandstof, vandaar de korte overgangstermijn. Tot groot ongenoegen de Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout, getuige bovenstaande reactie op Twitter.
Veel vervuilende kolencentrales kunnen omgebouwd worden naar gascentrales. Voorwaarde is wel dat ze niet meer dan 270 gram CO2 per kilowattuur uitstoten. Aanvankelijk was sprake van maximaal 100 gram, maar dat is nu dus verhoogd door de Europese Commissie. Die strenge norm gaat pas in 2030 in voor de gascentrales.
Vanuit Duitsland zijn de eerste reacties van regeringspartij De Groenen ronduit negatief. Milieuminister Steffie Lemke zegt het totaal verkeerd te vinden dat de Europese Commissie van plan is om kernenergie als een duurzame economische activiteit te zien. Het hele document is hier te lezen.