Groene poen vanaf oktober

2 min. leestijd
Nederland, Rotterdam, 01 september 2021 File veel Verkeer tijdens de avondspits / weer druk als vanouds tijdens de spits na de zomervakantie veel mensen gaan weer nar kantoor / reizen snelweg tijdens corona. verkeer op de ring rond Rotterdam autosnelweg A20 / transport vervoer over de weg, / NS trein OV reizen met het Openbaar vervoer Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

“Europa’s herstel en de groene transitie gaan hand in hand”, zegt Eurocommissaris Johannes Hahn (Begroting en Personeelszaken). Deze week sprak hij op een persconferentie over het belang van groene obligaties. Dit zijn leningen die door bedrijven of publieke instellingen worden uitgegeven aan duurzame projecten.

Investeren in een klimaatneutraal Europa

Eerder dit jaar maakte de Europese Commissie het investeren in groene obligaties gemakkelijker. Vanaf oktober zal de Commissie beginnen met de uitgave van groene obligaties, waarmee een deel van de coronaherstelplannen zal worden bekostigd. Hiermee hopen ze meer interesse te wekken voor duurzame investeringen in de financiële sector. Daarom is een Europese norm voor groene obligaties vastgesteld, waarin staat hoe je in aanmerking kunt komen voor groene leningen, waardoor investeerders meer zekerheid krijgen over wat er met het geld zal gebeuren. En of dit bijvoorbeeld wel overeenkomt met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Dit voorkomt ‘greenwashing’, een marketingtruc waarbij organisaties geld krijgen door zich groener voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn. Met heldere Europese richtlijnen kunnen initiatiefnemers van duurzame projecten dan ook sneller het vertrouwen winnen van investeerders.

Dat begint in de polder

De Nederlandse overheid heeft in 2019 en 2020 al bijna 9 miljard euro opgehaald met groene obligaties. Dit geld wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opwekken van duurzame energie en het isoleren van huurwoningen. Ook de gevolgen van de klimaatverandering en onderhoud van het openbaar vervoer worden opgevangen met de verkoop van die groene obligaties. Zo heeft de overheid flink geïnvesteerd in de versterking van de waterkering en het onderhoud van de treinsporen.

Met het uitgeven van Europese groene obligaties, geeft de Commissie een enorme impuls aan de globale markt voor groene leningen. Het groeiend vertrouwen in deze vorm van duurzame ontwikkeling kan op de lange termijn ook stimulerend werken voor de Nederlandse handel in deze obligaties.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie