Steeds meer alleenreizende kinderen uit Oekraïne

2 min. leestijd
Karien van Gennip minister vanSociale Zaken en Werkgelegenheid Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

In Nederland komen vooral veel onderwijzeressen en verpleegkundigen uit Oekraïne aan. Minister Van Gennip (Sociale Zaken) vertelde dat na afloop van een bijeenkomst met haar collega’s in Brussel. Het kabinet wil alle vluchtelingen eerst op adem laten komen. “Ze hebben echt de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt.” Maar daarna kan iedereen die dat wil aan het werk.

Exacte aantal heeft de minister niet. “Het valt in het niet als je kijkt naar wat bijvoorbeeld een land als Polen opvangt. Daar zijn nu al meer dan 1,5 miljoen vluchtelingen.” De Poolse minister vroeg vooral tips aan landen die al langer te maken hebben met grote vluchtelingenstomen. Verder hebben de Europese ministers besloten om creatief met geld te schuiven. “Geld dat oorspronkelijk voor iets anders is bestemd kan dan richting noodopvang worden geschoven”, legt de Nederlandse minister uit.

Zonder papieren

De afgelopen dagen zijn steeds meer kinderen, zonder ouders en zonder papieren gearriveerd aan de grenzen. “Ik verwacht dat we de komende weken nog veel meer vluchtelingen zullen zien in Nederland”, zegt Van Gennip. “Op dit moment zien we al veertig tot vijftig procent van de kinderen zonder papieren.” Niet al die kinderen komen overigens naar Nederland.

Het kabinet probeert zich zo goed mogelijk voor te bereiden op hoe de mensen precies moeten worden opgevangen. “Wat doe je met Nederlandse les? Of moet dat in het Oekraïens? Hebben we voldoende leerkrachten om dat te begeleiden? Wat doen we met de zorg, de huisvesting en werk?”

Volgens minister Van Gennip zal de overheid de komende tijd creatief met de regels omgaan, waarbij de vraag ‘Hoe kunnen we de mensen helpen?’, voorop staat.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie