Staghouwer wil soepeler EU mestregels

2 min. leestijd
Minister Staghouwer in gesprek met zijn Sloveense collega

Minister Staghouwer van landbouw wil dat in de Europese Unie meer kunstmest kan worden gebruikt die gemaakt is van dierlijke mest. Kunstmest is duur door de hoge energieprijzen en komt ook nog eens voor een groot deel uit Rusland, waar de belangrijke grondstof kalium wordt gewonnen. De regels van de Europese nitraatrichtlijn moeten daarom versoepeld worden volgens de minister. Hij zet dit op de agenda van de vergadering van de Europese landbouwministers van volgende week.

Vandaag houdt Nederland een speciale presentatie voor het zogenoemde Nitraatcomité in Brussel, dat de Europese Commissie van advies dient. Daar zal worden uitgelegd dat ons land probeert om de vervuiling van het oppervlaktewater terug te dringen. Het Nitraatcomié heeft daar grote vraagtekens bij, omdat ons land eerdere beloftes niet is nagekomen.

Als het Nitraatcomité ervan overtuigd is dat de nieuwe Nederlandse plannen werken, dan kan ons land een ontheffing (derogatie) krijgen om ook komend jaar mest uit te rijden. Wanneer er vraagtekens blijven, moet dat stoppen en zitten de boeren met een enorm mestprobleem. Een besluit wordt begin september verwacht. Waarschijnlijk in juni zal de Europese Commissie informeel laten weten hoe de vlag er bij hangt.

Boer blijft op bord

Minister Staghouwer zegt voorlopig vast te blijven houden aan de Europese plannen om tot een schonere landbouw te komen. “De Green Deal wordt niet afgezwakt”, zo liet hij de Tweede Kamer weten. Hij vindt juist nu dat de Nederlandse landbouw de omslag moet maken naar een meer duurzame landbouw.

Tijdens de vergadering met de andere landbouwministers zal uitgebreid worden gesproken over de gevolgen van de oorlog. Hij kreeg nog wel van zijn partijgenoot Pieter Grinwis (ChristenUnie) een waarschuwing mee: “De benadering is nu iets teveel de toon van gaat u maar rustig slapen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie