Staat van de Unie: toekomst van de EU door een Nederlandse bril

In het jaarlijkse document wordt vooral ingegaan op de oorlog in Oekraïne. De situatie zorgt voor grote uitdagingen, maar laat volgens het kabinet ook zien dat samenwerking essentieel is.

2 min. leestijd
Flags of the Netherlands and the European Union on the roof of a building against the sky

Een slagvaardiger, economisch sterker, groener en veiliger EU. Dat is wat Nederland wil met de toekomst van de Europese Unie. Dit staat beschreven in de Staat van de Unie 2022, dat Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra namens het kabinet donderdag aan Tweede Kamer aanbood.

In het jaarlijkse document wordt de agenda en toekomst van de Europese Unie doorgenomen met een Nederland perspectief.

In de Staat van de Unie van dit jaar wordt vooral ingegaan op de oorlog in Oekraïne. De situatie zorgt voor grote uitdagingen, maar laat volgens het kabinet ook zien dat samenwerking essentieel is. Dat moeten we vasthouden en het kabinet ziet hier een leidende rol voor Nederland in. Daarbij vindt Nederland het wel van belang dat de lidstaten eensgezind zijn en landen niet achterblijven.

Democratie en rechtsstaat

Zo pleit het kabinet dat alle lidstaten hun economieën moderniseren en blijven investeren. Ook wordt het belang van het versterken en beschermen van de democratie en rechtsstaat benoemd. Het aan wetten houden geldt niet alleen voor burgers, maar ook voor overheden schrijft het kabinet. Het kabinet verwijst hiermee impliciet naar Hongarije, waar de staat van de rechtsstaat in het geding is. De Europese Commissie startte woensdag officieel met een procedure die ertoe kan leiden dat Hongarije geen of minder Europese subsidies ontvangt.

Geen Europees leger

De Staat van de Unie gaat ook in op een nauwere samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie. Maar deze plannen om meer militair te gaan samenwerken, betekenen niet dat er een Europees leger in oprichting is. Dat gaf Hoekstra ook al eerder aan.

Ook schrijft het kabinet dat ze aan volgende generaties een klimaatneutraal, fossielvrij en circulair Nederland over willen dragen en daarom in willen zetten op een duurzamere samenleving.

Burgers

De Nederlanders die meededen aan de burgerdialoog ‘Kijk op Europa’, onderdeel van de Conferentie over de Toekomst van Europa, kregen een eervolle vermelding in de Staat van de Unie. Daarmee kwam het kabinet te weten wat Nederlanders van de Europese Unie willen en verwachten. Er moet volgens hen meer aandacht komt voor uitdagingen die de ‘gewone mens’ raken, zoals klimaatverandering en milieu, veiligheid en rechtsstaat en migratie. Ook willen ze meer transparantie over Europese besluiten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie