Speelschema: Vrachtschepen, verkiezingen en Europese begroting

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nog even en het Europees Parlement komt weer bij elkaar in Straatsburg. Tot die tijd is het vooral nog in Brussel te doen. In het Europees Parlement praten ze over vrachtschepen en havens. En Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) is in Utrecht om het over Servië te hebben. Voor ministers van Financiën belooft het vandaag een latertje te worden. Ze dineren in informele setting in de hoop tot een overeenstemming te komen over de Europese begroting.

Vrachtschepen en havens

In het Europees Parlement stemt de commissie Transport over een wet die Europese scheepvaart veiliger moet maken. Inspecties moeten beter en veiligheidsregels moeten meer gehandhaafd worden. Europarlementariër Vera Tax (PvdA) is onderhandelaar over de wet en maakt zich zorgen over ongelukken met vrachtschepen. Het is een wet met veel technische taal, legt ze uit. Maar toch kan het veel betekenen voor de arbeidsomstandigheden van mensen op vrachtschepen.

Ook Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) houdt zich vandaag met de zeevaart bezig. Hij schreef een rapport over een Europese havenstrategie. Hij wil dat er aan de noodknop getrokken kan worden als buitenlandse machten infrastructuur saboteren. Maar hij wil ook de veiligheidsdiensten waarschuwen voor de risico’s op spionage. Later vandaag wordt er over zijn rapport gestemd.

Verkiezingen in Servië

En andere Europarlementariërs zijn even niet in Brussel. Zo is Thijs Reuten (PvdA) in Utrecht om het te hebben over de Servische president Aleksandar Vucic. Vucic is al twaalf jaar aan de macht en er komen verkiezingen aan in zijn land.

Op het evenement van Foundation Max van der Stoel en International Foundation GroenLinks vraagt Reuten zich af of de verkiezingen een ommezwaai teweegbrengen en wat dat kan betekenen voor toetreding tot de EU.

Europese begroting

En ook de Eurogroep komt bij elkaar. Dat is de bijeenkomst van de EU-financiënministers uit landen die met de euro betalen. Het meest belangrijke punt op de agenda? De Europese begroting. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft meer geld nodig, maar niet iedereen wil ingaan op die vraag. Demissionair premier Rutte zei onlangs nog dat hij geen extra geld richting Europa wil. Enkel voor steun aan Oekraïne.

De ministers hopen op een doorbraak. In de avond komen ze bij elkaar voor een informeel diner. De Spaanse voorzitter is in ieder geval bereid tot in de late uurtjes door te gaan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie