Speelschema | Von der Leyen in Parlement, energie-efficiënte huizen, AI en coronaherstelfonds

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

4 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De trams in Straatsburg richting het Europees Parlement staan weer vol. Het is dag twee van de Straatsburgweek. Genoeg op de agenda: Ursula von der Leyen gaat in debat met Europarlementariërs, er wordt gestemd over energie-efficiënte huizen en ook de Europese AI-wet komt aan bod. In Brussel praten EU-ministers van Financiën over het coronaherstelfonds.

Von der Leyen

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gaat samen met de Belgische EU-voorzitter in debat met het Europees Parlement.

Europarlementariërs krijgen de kans om vragen te stellen over de Europese top van later deze maand. Die staat in het teken van de oorlog in Oekraïne, de Gazastrook en de Europese defensie. Vorige week presenteerde de Europese Commissie nog een ambitieus plan om de Europese defensie-industrie een flinke duw in de rug te geven.

Energie-efficiënte huizen

Gisteren debatteerde het Europees Parlement er al over. Vandaag gaan ze stemmen. Op de agenda staat de energie-efficiëntie van gebouwen. De Europese Commissie wil ervoor zorgen dat gebouwen in de EU minder energie verliezen. Oude gebouwen verliezen bijvoorbeeld te snel warmte waardoor de verwarming hoger moet. Dat kost allemaal extra energie.

Volgens de nieuwe Europese wet, die onderdeel is van de Europese Green Deal, moeten nieuwe gebouwen vanaf 2030 klimaatneutraal zijn. Voor bestaande gebouwen is het streefjaar 2050. Verder moeten nieuwe gebouwen op zo’n manier ontworpen worden dat ze sterk genoeg zijn om zonnepanelen op het dak te hebben en worden subsidies voor energieslurpende boilers uitgefaseerd.

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen vindt zo’n Europese wet onverstandig. “Er lopen immers al zeer veel nationale initiatieven. Zo zijn we in Nederland per wijk aan het kijken waar we oplaadpunten voor elektrische auto’s het best kunnen situeren”, zei hij tijdens het debat. “Brusselse dictaten over het aantal oplaadpunten per gebouw, zoals die nu worden voorgesteld, helpen daar niet bij.”

Kunstmatige intelligentie

Ook belangrijk: de Europese AI-wet. EU-landen en het Europees Parlement maken zich steeds meer zorgen over kunstmatige intelligentie. De afgelopen maanden zijn steeds meer mensen en ook bedrijven kunstmatige intelligentie gaan gebruiken. Nederlandse Europarlementariërs Kim van Sparrentak (GroenLinks) en Rob Rooken (onafhankelijk) hielden zich druk bezig met de wet.

Het doel is kunstmatige intelligentie betrouwbaar en veilig te maken. Zo moet een mens altijd AI-programma’s in de gaten houden en moet de data die AI krijgt aan hoge standaarden voldoen om betrouwbaar te blijven. Maar de wet moet er ook voor zorgen dat Europese bedrijven onderzoek kunnen doen en kunnen innoveren. Niet te veel restricties dus.

De verwachting is dat het Europees Parlement instemt met de AI-wet.

Coronaherstelfonds en begroting

Minister van Financiën Steven van Weyenberg zit vandaag samen met zijn EU-collega’s in Brussel. Op de agenda staan een tussentijdse evaluatie van het coronaherstelfonds en de Europese begroting voor volgend jaar. Dat fonds is ten tijde van corona opgericht om economische schade door de crisis te helpen repareren. Er zat zo’n 723 miljard euro in het potje.

Vooral het coronaherstelfonds is een interessant agendapunt. Follow the Money concludeerde gisteren nog dat EU-lidstaten niet hoeven te melden welke partijen geld uit het herstelfonds kregen. Het Europees Parlement is niet blij en buigt zich deze week opnieuw over de zaak.

Vakbondsdemonstratie

En opnieuw drukte in Brussel. Deze keer niet door boeren, maar de Belgische socialistische vakbond ABVV. Vandaag komen ze om 11.00 uur samen op het Schumanplein. Daar ligt ook het gebouw waar de Europese ministers van Financiën die dag afspreken. De bond verwacht 1.500 tot 2.000 mensen.

Het ABVV roept de ministers op om tegen Europese begrotingsregels te stemmen. De vakbond is bang dat EU-landen straks verplicht worden hun begrotingstekort en schuld te snel te verminderen. “Voor een land als België betekent dit een brute besparing van 30 miljard euro in de komende jaren, of 10 procent van de overheidsuitgaven”, stelt het ABVV. En dat geld is volgens de vakbond juist hard nodig om ziekenhuizen, onderwijs en sociale programma’s lopende te houden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie