Speelschema | Vestager in Amsterdam, Nederland in de bres voor de pulsvisserij en meer steun aan Oekraïne

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron illustratie: iStockphoto.

Vandaag beginnen we de week met een bijeenkomst over digitale markten in Amsterdam. Hier is ook Eurocommissaris Vestager bij aanwezig. Daarnaast zijn de ministers van Landbouw en van Buitenlandse Zaken in Luxemburg. Hier bespreken zij zowel de bestaande landbouwconflicten, als die op het wereldtoneel.

Digiconferentie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) organiseert vandaag de Digital Markets Act (DMA) conferentie in Amsterdam. Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager opent de bijeenkomst. Andere sprekers zijn vertegenwoordigers van onder andere Mozilla, Bol, Spotify, DuckDuckGo, Klarna en Zalando.

In korte sessies zal gesproken worden over diverse onderwerpen als besturingssystemen, zoekmachines, AI en advertentiediensten. Het evenement wordt georganiseerd door mededingingsautoriteiten uit negen landen, waaronder Nederland en de Europese Commissie.

Hengelen

Dan naar Luxemburg. Hier vinden vandaag twee ministerraden plaats, die van Landbouw en Buitenlandse Zaken. Allereerst de Landbouwraad: Hier zullen de Landbouwministers hun visie over de toekomst van de landbouw uiteenzetten. Nederland geeft aan meer ruimte voor boeren te willen. Daarnaast wil Nederland meer aandacht voor dierenwelzijn tijdens transport. Ook bespreken de ministers voortgang van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Nederland wil het beleid herzien, administratieve lasten verlagen en hogere vangstquota voor bepaalde vissoorten, zoals voor tong in de Noordzee.

Daarnaast zal Nederland wijzen op het nieuw uitgebrachte rapport over pulsvisserij, waaruit blijkt dat het minder schadelijk is dan werd gedacht. Zo blijft het kabinet hengelen naar meer acceptatie van de pulsvisserij, een techniek die nu verboden is.

Conflict

Als laatste schuiven ook de ministers van Buitenlandse Zaken aan in Luxemburg om verschillende internationale kwesties te bespreken. Zoals altijd sinds het uitbreken van de oorlog, staat Oekraïne bovenaan het programma. Er wordt besproken hoe de EU het land kan blijven steunen, onder andere met militaire hulp en nieuwe sancties tegen Rusland.

Daarnaast spreken de ministers over de situatie in het Midden-Oosten en kijken dan vooral naar aan vluchtelingenorganisatie UNRWA. Ze bespreken ook mogelijke verlenging van een EU-missie aan de grens van Gaza.

Maar hier houdt het niet op. Er wordt ook gesproken over de zorgwekkende ontwikkelingen in Georgië, zoals nieuwe wetten die mensenrechten bedreigen. Ook de situatie in de Westelijke Balkan ligt op tafel. Als laatste kijken de ministers ook nog naar de problemen in de Grote Merenregio van Afrika, vooral in Oost-Congo. Deze regio wordt geteisterd door gewelddadige conflicten. Nederland dringt aan op een speciale Europese vertegenwoordiger voor deze regio.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie