Speelschema | Verspilling textiel, migratie en een ceremonie in Den Haag

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron: iStock

De milieucommissie in het Europees Parlement stemt vandaag over de aanpassing van de Europese afvalwet, en de commissie Burgerlijke Vrijheden over de herziening van de migratiewetgeving. Tot slot wordt het vandaag erg druk in Den Haag.

Verspilling van kleding en voedsel

De Europese Commissie lanceerde onlangs het wetsvoorstel om de huidige Europese afvalwet aan te passen. De Commissie wil in 2030 vijftig procent minder voedselafval dan in 2023. De gemiddelde Europeaan produceert jaarlijks bovendien twaalf kilo textielafval. Ook dit wil de Commissie drastisch verminderen. De vervuiler zal moeten betalen.

De milieucommissie in het Europees Parlement stemt vandaag over de aanpassing van de wet.

Asielprocedure moet sneller

Begin februari werden de lidstaten het eens over een wettenpakket dat de grip van de EU op migratie moet versterken. De asielprocedures moeten sneller verlopen en al aan de buitengrenzen moet men bepalen of een asielzoeker al dan niet recht heeft op asiel. En ook de Dublin-regels, waarbij het land van aankomst verantwoordelijk is voor het asielverzoek, worden vervangen.

Vandaag zal de commissie Burgerlijke Vrijheden in het Europees Parlement hierover stemmen.

Handtekeningen in Den Haag

Vandaag vindt de ondertekeningsceremonie plaats van de Ljubljana-Den Haag Conventie (LHC). Dit is een internationale overeenkomst die ervoor moet zorgen dat landen juridisch beter samenwerken om plegers van ernstige internationale misdrijven (genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden) succesvol te vervolgen.

Er zullen naar verwachting veel staatshoofden, regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn om namens de landen de overeenkomst te ondertekenen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie