Europese lidstaten nemen migratiewetgeving aan

1 min. leestijd
(Bron foto: Council of EU Newsroom)

EU-lidstaten zijn het eens geworden over de aanpak van migratie naar Europa. Vertegenwoordigers van de 27 EU-landen stemden donderdag in met een pakket van vijf wetten die de grip op migratie moeten versterken. In december zaten het Europees Parlement en de EU-landen al rond de tafel over het voorstel.

Aan de buitengrenzen van de Europese Unie moet vooral beter gekeken gaan worden of asielzoekers wel kans maken op asiel. Nieuwe regels gaan volgens de EU zorgen voor een snellere identificatie van vluchtelingen en zo dus ook een snellere asielprocedure. Ook wordt het makkelijker voor de EU om te monitoren of vluchtelingen wel volgens de regels door Europa trekken en waar ze vandaan komen.

Belangrijk punt is een nieuwe verordening die de huidige Dublin-regels vervangt. Volgens de Dublin-regels moet het land waar een vluchteling als eerste aankomt de vluchteling ook opvangen. Dat zorgde voor grote problemen in landen als Italië, Griekenland en Spanje. Daar komen meer vluchtelingen aan dan bijvoorbeeld in Oostenrijk. Met de nieuwe regels worden vluchtelingen meer verspreid over de EU.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie