Speelschema: verkiezingsdebatten, Cate Blanchett, Mark Rutte en Europees budget

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

Genoeg te doen weer. In Amsterdam en Woerden vinden verkiezingsdebatten plaats en in het Europees Parlement wordt de rode loper uitgerold voor een beroemde actrice. Ook op de agenda: een debat over extra Europees geld.

Door debatteren

De verkiezingen zijn nog niet voorbij en dus zijn er nog steeds verkiezingsdebatten gaande. Vandaag ook. Deze keer over de technieksector en migratie.

In Woerden op de TechnoHUB organiseert de Brancheorganisatie Techniek Nederland om 16.00 uur een debat over de technieksector, energietransitie en het tekort aan technische vakmensen.

In Amsterdam organiseert MiGREAT ‘Het Grenzeloze Migratiedebat’. Om 20.00 uur gaan progressieve partijen met elkaar in gesprek over asiel en migratie in Pakhuis de Zwijger.

Beroemd bezoek

En in het Europees Parlement wordt de rode loper uitgerold. De Australische actrice, bekend van bijvoorbeeld Lord of the Rings, Cate Blanchett, komt naar het Europees Parlement als ambassadeur van de VN-organisatie voor vluchtelingen UNHCR. Ze geeft een toespraak voor het Europees Parlement.

Cate Blanchett is niet de enige die naar Brussel komt. Ook onze premier Mark Rutte is er. Hij gaat in gesprek met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen over het Europese budget, uitbreiding van de EU en topposities na de verkiezingen.

Europese belasting

Er wordt ook gepraat over rechtstreekse inkomsten voor de Europese Unie. De Europese Commissie denkt meer geld nodig te hebben om de EU draaiende te houden en Oekraïne van steun te blijven voorzien. Dat zou kunnen door bijvoorbeeld bedrijfswinsten te belasten. Het Parlement heeft het er vanmiddag over.

Het Nederlandse kabinet zei eerder al daar weinig voor te voelen. Rutte heeft liever dat er geschoven wordt binnen het budget dan dat de EU extra geld krijgt. Extra geld opzij leggen voor Oekraïne ziet het kabinet wel zitten.

Uitbreiding

En dan het rapport van de Europese Commissie. Vandaag publiceren ze de tussenstand als het aankomt op uitbreiding van de EU. Het grote nieuws is al gelekt. Oekraïne en Moldavië kunnen echt aan de toetredingsprocedure beginnen. Verwachting is dat Rutte vandaag zal hameren op voorzichtigheid. Hij wil niet dat er geitenpaadjes genomen worden door kandidaat-lidstaten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie