Speelschema: Verkiezingsdebatten, burgerinitiatieven, seksueel misbruik en filmavond

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is nog anderhalve week tot de verkiezingen en dat betekent dat er nog steeds allerlei debatten plaatsvinden. Ook vandaag dus. Daarnaast wordt er gestemd over wetgeving die kindermisbruik tegen moet gaan, is er een webinar over Europese burgerinitiatieven en organiseert PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius in Amsterdam een filmavond.

Verkiezingsdebatten

Om te beginnen organiseert werkgeversorganisatie VNO-NCW in Deventer het debat ‘Elke regio telt’. In het Postillion Hotel wordt vanaf 16:30 uur gepraat over ondernemerschap in Midden- en Oost-Nederland.

Ook op de Haagse School vindt een debat plaats. Vanaf 16:30 uur gaan Kamerleden in gesprek over het hoger onderwijs. Het debat wordt georganiseerd door de Vereniging Hogescholen, LSVb, ISO en Universiteiten van Nederland.

Ook in Den Haag is er het ‘Goede Doelen Verkiezingsdebat’. Vanaf 19:30 uur is in de Nieuwspoort bestaanszekerheid en de rol van goede doelen het onderwerp van gesprek.

En in Utrecht gaat het over zorg. Kandidaat-Kamerleden zijn vanaf 19:30 uur in de Social Impact Factory. Ze hebben het over de Nederlandse zorgsector.

In Eindhoven komen politici bij elkaar op de TU Eindhoven. Studium Generale organiseert om 20:00 uur een debat over het Nederlandse energiebeleid.

En ook op de radio praten ze over energie. Vanaf 19:00 uur kunnen luisteraars op BNR terecht voor een energiedebat.

Burgerinitiatieven

Maar in Brussel gaat het leven ook door. De EU wil laten zien dat het burgers, ngo’s en bedrijven heel erg waardeert. Zij kunnen via zogeheten ‘burgerinitiatieven’ commentaar geven op wetten die de Europese Commissie voor wil stellen. Om dat een zetje in de rug te geven organiseert de EU vandaag een speciale webinar.

In de webinar wordt uitgelegd hoe burgers en bedrijven gebruik kunnen maken van de burgerinitiatieven.

Seksueel misbruik

En in het Europees Parlement stemmen Europarlementariërs vandaag over een wetsvoorstel dat seksueel misbruik van kinderen moet voorkomen en bestrijden. Door de komst van smartphones neemt kindermisbruik toe. Foto’s zijn makkelijk rond te sturen en kinderen kunnen via sociale media benaderd worden.

Het Parlement wil wetgeving waardoor misbruik sneller opgespoord wordt. ”Online kindermisbruik is een enorm probleem en we moeten alle beschikbare middelen inzetten om dit te bestrijden. Tegelijkertijd hebben we de plicht om de privacy van EU-burgers zo goed mogelijk te waarborgen. Het huidig compromis vindt hier een goede balans in”, aldus CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers.

Financieel beleid

‘s Middags vindt er een symposium plaats over duurzaam financieel beleid. Ngo’s, politici, toezichthouders en financiële marktpartijen buigen zich over de geleerde lessen van de afgelopen vijf jaar.

Op de agenda: de komende uitdagingen voor de Europese Commissie, het tegengaan van greenwashing, waarbij bedrijven groen doen, maar niet groen zijn, en toekomstige duurzame maatregelen.

PvdA-Europarlementariër Paul Tang is erbij, maar ook minister van Financiën Sigrid Kaag en Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis.

Filmavond

Maandag werd er al een filmavond georganiseerd, maar vandaag ook. In Amsterdam is vandaag een documentaire te zien waarin Jeltje van Nieuwenhoven, Hedy D’Ancona, Lilianne Ploumen en Agnes Jongerius aan het woord komen over hun strijd tegen de loonkloof. Kun je er vanavond niet bij zijn, geen zorgen. Morgen is de docu in Deventer te bekijken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie