Het is zover, ook in Brussel gaan ze deze week met vakantie. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets meer gebeurt. Zo zijn de voorzitters van de Kamercommissies Europese Zaken deze week in Boedapest, gaat de zwaarbevochten AI-wet deze week officieel in en wordt er lichte economische groei voorspeld voor de EU.
Europese Zaken
Vandaag zijn de voorzitters van de Kamercommissies Europese Zaken in Boedapest. Hier vindt namelijk de COSAC Voorzittersbijeenkomst plaats, georganiseerd door Hongarije, dat momenteel het EU-voorzitterschap in handen heeft. Voor Nederland zijn ondervoorzitter uit de Eerste Kamer Johan Dessing (FvD) en commissielid uit de Tweede Kamer Emiel van Dijk (PVV) aanwezig.
De COSAC-vergaderingen hebben een specifiek doel: namelijk het bijeenbrengen van de parlementaire ‘specialisten’ op het gebied van Europese Zaken uit de nationale parlementen, het Europees Parlement en kandidaat-lidstaten. De organisatie ligt bij het parlement van het land dat voorzitter is van de Raad, momenteel dus Hongarije.
De vergadering van vandaag is een kleinere bijeenkomst aan het begin van een nieuw voorzitterschap, waar de voorzitters van de betrokken commissies samenkomen om de belangrijkste agendapunten te bespreken.
Er zijn twee hoofdsessies gepland. De eerste richt zich op de prioriteiten van het Hongaarse voorzitterschap. Tijdens de tweede sessie wordt er gekeken naar mogelijk EU-uitbreiding. Zo zijn landen als Servië, Turkije, Georgië, Moldavië en Oekraïne bijvoorbeeld ook aanwezig bij de vergadering. Maar ook landen als Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk sturen zogeheten waarnemers.
AI-wet
Aankomende donderdag 1 augustus gaat de gloednieuwe AI-wet in. Na een langdurige goedkeuringsprocedure zal de nieuwe wetgeving AI-systemen vanaf komende week indelen in ‘hoge’ en ‘lage’ risicogroepen. Bij een hoog risico gelden er strengere regels voor het gebruik van de technologie.
Echter zal de invoering van de wet stap voor stap gebeuren. Niet alle regels gelden dus direct. Binnen zes maanden moeten AI-systemen met ‘onaanvaardbaar’ risico, zoals sociale score-systemen en gezichtsherkenningssoftware in openbare ruimtes, worden verboden. Ontwikkelaars van AI-systemen voor algemeen gebruik, zoals ChatGPT en Google Gemini, moeten vanaf 1 augustus 2025 voldoen aan de transparantieplicht. Dit houdt in dat gebruikers gewaarschuwd moeten worden dat zij met AI te maken hebben.
De volledige wetgeving zal pas in 2027 van kracht zijn. Overtredingen kunnen leiden tot boetes van maximaal 35 miljoen euro of 7 procent van de wereldwijde omzet, afhankelijk van het type overtreding en de grootte van het bedrijf.
Economische groei
Waar de meeste EU-instituten de komende weken vakantie hebben, werken ze bij Eurostat gewoon door. Zo presenteert het Europese statistiekbureau dinsdag de eerste schatting van het bruto binnenlands product (bbp) van de EU en eurozone voor het tweede kwartaal van 2024. Later deze week, op woensdag, wordt ook de inflatie in de EU in de maand juli bekendgemaakt.
In het eerste kwartaal van dit jaar was er sprake van een kleine groei van het Europese bbp, namelijk 0,3 procent. Deze bescheiden toename was zeer welkom na het lastige jaar 2023, waarin de economie nagenoeg stilstond. De verwachting is dat het bbp ook het komende kwartaal iets verder zal toenemen.