Speelschema | Veiligheid op zee, week van de regio’s en ministers in Luxemburg

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Na een lange week in Straatsburg zijn de Europarlementariërs en hun medewerkers weer terug in Brussel. Vera Tax (PvdA) bekommert zich om veiligheid in de scheepvaart en presenteert er rapporten over. Ook de provincie is vandaag in Brussel te vinden, voor de eerste dag van de ‘Europese week van de regio’s en steden’. Ministers vergaderen deze maand niet in Brussel, maar in Luxemburg. Vandaag praat minister Van Gennip met haar Europese collega ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over sociale ondernemingen en digitalisering.

Scheepsvaart

Europarlementariër Vera Tax (PvdA) presenteert vandaag twee rapporten over de veiligheid van schepen en werknemers in de scheepvaart. In Brussel wordt gewerkt aan een Europese havenstrategie met als doel innovatie en groei in Europese havens te stimuleren.

Arbeidsomstandigheden en veiligheid van werknemers zijn daar een belangrijk onderdeel van, vindt Tax. “Uitbuiting en vermoeidheid kunnen leiden tot tragische ongevallen op zee die het leven kunnen kosten van zeevarenden, vissers en havenarbeiders.” Het ontwikkelen van nieuwe regels moet ongelukken op zee voorkomen.

Week van de regio’s

Het is ook de eerste dag van de Week van de Regio’s. Van 9 tot en met 12 oktober komen regionale en lokale bestuurders en politici bij elkaar om het te hebben over thema’s als de energietransitie, grensoverschrijdende samenwerking en innovatie.

Vandaag vindt de opening plaats maar ook evenementen over duurzaam toerisme en jongeren op de arbeidsmarkt.

Ministers in Luxemburg

En in Luxemburg komen vandaag ministers van Sociale Zaken bij elkaar. Ze gaan het hebben over de impact van nieuwe technologieën op de arbeidsmarkt en een eerlijke digitale transitie. Wanneer steeds meer zaken digitaal geregeld kunnen worden en bedrijven steeds afhankelijker worden van nieuwe technologieën kunnen ouderen en werknemers achterblijven. Ministers zoeken naar een manier om ervoor te zorgen dat ook zij profiteren van een meer digitale wereld.

Ook willen de ministers een akkoord bereiken dat sociale ondernemingen makkelijker aanspraak kunnen maken op belangrijke subsidies. Sociale ondernemingen zijn ondernemingen met een maatschappelijke insteek waarbij winst voornamelijk geherinvesteerd wordt in het bedrijf.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie