Speelschema | Strijd om nieuwe witwaswaakhond, Tax op pad tegen vrouwengeweld

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Piggy bank and calculator with the word tax on money – Concept of saving money and paying tax

Vandaag wordt in Brussel gestreden om het hoofdkwartier van de nieuwe witwaswaakhond van de Europese Unie. Verder is Vera Tax in Den Haag om nog eens goed uit te leggen waarom verkrachting zou moeten worden opgenomen in een nieuwe wet tegen vrouwengeweld.

Wie krijgt de witwaswaakhond?

Vandaag vindt er een bijzondere zitting plaats. Negen kandidaat-steden zullen in presentaties van een uur vertellen waarom zij de een nieuw anti-witwasagentschap zouden moeten huisvesten. Deze waakhond moet zowel witwassen als het financieren van terroristische activiteiten tegengaan.

De zitting is georganiseerd door zowel de Raad als het Europees Parlement. Zij zullen later dit jaar ook samen stemmen over wie het nieuwe hoofdkantoor mag gaan onderbrengen. De steden die een kandidatuur hebben ingestuurd zijn Rome, Parijs, Brussel, Wenen, Madrid, Riga, Vilnius, Frankfurt en Dublin.

Geweld tegen vrouwen

Verder is Europarlementariër Vera Tax (PvdA) vandaag in Den haag voor een oproep aan de Tweede Kamer. Ze wil ervoor zorgen dat Nederland zijn positie verandert ten opzichte van een nieuwe wet om geweld tegen vrouwen strenger te bestraffen. Verkrachting zou als delict worden opgenomen in deze wet, maar het huidige kabinet is het daar vooralsnog niet mee eens.

“Dit is een klap in het gezicht van alle vrouwen die een verkrachting hebben meegemaakt. Verkrachting als ultiem misdrijf tegen de lichamelijke integriteit van vrouwen hoort vanzelfsprekend thuis in een wet die gaat over geweld tegen vrouwen”, zegt Tax hierover.

Vandaar dat zij nu, ook namens een aantal andere Europarlementariërs en vrouwenorganisaties, naar Den Haag trekt. De volgende onderhandelingen namelijk zijn al op 6 februari, en zijn tevens de laatste kans om de wet er voor de Europese verkiezingen doorheen te krijgen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie