Speelschema | Startschot Hongaars voorzitterschap, Rusland mag niet mee vergaderen en waar is Wopke?

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd

Vandaag begint het Hongaarse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Wat kunnen we de komende tijd verwachten? Verder belt Wopke Hoekstra vandaag wat af en vindt de jaarlijkse parlementaire vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) plaats, zonder Rusland en Belarus.

Make Europe Great Again

Vandaag neemt Hongarije, met dit al dan niet op Trump geïnspireerde motto, het roterende voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over, dat zal duren tot 31 december dit jaar. Het voorzitterschap van de Hongaren wekt al tijden bezorgdheid binnen het Europees Parlement.

Dit heeft alles te maken met de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn regering, die beschuldigd worden van schendingen van de rechtsstaat en het ondermijnen van de Europese waarden. Om deze reden loopt er ook een zogeheten Artikel-7-procedure tegen het land en is er zo’n 30 miljard aan EU-geld voor het land bevroren.

De opkomst van extreemrechts in recente EU-verkiezingen heeft Orbán politiek versterkt. Desondanks leidt zijn controversiële beleid nog steeds tot spanningen, ook met andere uiterst rechtse leiders zoals Meloni. Zijn nauwe banden met Rusland en China worden daar met argusogen bekeken. Deze situatie zal het Hongaarse voorzitterschap van de Raad van de EU in de komende maanden kleuren.

OVSE-vergadering

Een delegatie van Eerste en Tweede Kamerleden is in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Zij nemen hier deel aan de 31ste jaarlijkse OVSE-vergadering van parlementen. Dat is een samenwerkingsverband tussen 57 landen in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika.

De organisatie houdt zich bezig met verschillende veiligheidsvraagstukken, onder meer op het gebied van militair-, economisch- en humanitair beleid. De vergadering begon zaterdag en duurt nog tot woensdag. Er zal worden opgeroepen tot “vrede en stabiliteit door meer samenwerking”.

Rusland en Belarus om deze reden echter wel uitgesloten van deelname door de Roemeense Kamerleden die deze vergadering organiseren. Alleen op die manier kan de oorlog in Oekraïne besproken worden. Het feit dat ook Rusland lid is van OVSE leidde tijdens de wintersessie afgelopen februari al tot stevige kritiek.

Belafspraken

Over naar Brussel. Hier heeft Eurocommissaris voor Klimaat, Wopke Hoekstra een drukke dag vol telefonische vergaderingen. Hoekstra zal onder meer bellen met NS-baas Wouter Koolmees. Ook videobelt hij Fatih Birol, de directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Hoekstra en Birol zijn geen onbekenden van elkaar. Eind april zagen de twee elkaar op de G7-bijeenkomst in Turijn. Hier bespraken ze hoe de EU “goed op weg kan blijven om de klimaatdoelen te halen en hoe de EU kan blijven concurreren in een duurzamere economie”, aldus Birol op LinkedIn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie