Vandaag vindt in Wenen de 23e wintermeeting van de OVSE plaats. Hier zal druk overlegd worden over de meest dringende veiligheidskwesties. De Russen zullen hier vermoedelijk niet aanschuiven. In Den Haag wordt ondertussen bewijsmateriaal verzameld tegen de Russen in Oekraïne. Eurocommissaris Reynders (Justitie) brengt vandaag een bezoek aan dit ‘agressie-tribunaal’. Verder stemt men in Brussel over wie het felbegeerde nieuwe anti-witwasorgaan mag gaan huisvesten.
OVSE-kritiek
Vandaag zijn acht Eerste en Tweede Kamerleden in Wenen. Hier nemen zij deel aan een “winterbijeenkomst” van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Dit is een samenwerkingsverband tussen 57 landen in Europa, Centraal-Azië en Noord-Amerika, dat zich vooral bezighoudt met veiligheidsvraagstukken.
Frappant is dat ook Rusland is aangesloten bij de OVSE-landen. Dit leidde eerder al tot kritiek op de “bruikbaarheid” van de club, waarin elk land het vetorecht bezit. De Russen zelf zien het nut er zelf ook niet echt meer van in. Eerder kwam al naar buiten dat de Russen de winterbijeenkomst dit jaar overslaan. De Doema kondigde ook aan dat op 21 februari (gisteren) beide Kamers van het Russische Parlement gelijktijdig zouden stemmen over het ontbinden van hun lidmaatschap.
Agressietribunaal
Terug in Nederland is Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders op bezoek in Den Haag. De Belg heeft onder andere een ontmoeting met Karim Khan, hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, op de planning staan.
Ook zal hij een bezoek brengen aan het – hou je hart vast – Internationaal Centrum voor de vervolging van het misdrijf ‘agressie’ tegen Oekraïne (ICPA). Dit tribunaal werd deze zomer geopend, met als doel alvast bewijsmateriaal te verzamelen en veilig te stellen voor Russische agressie-misdrijven tegen Oekraïne. Een “duidelijk signaal”, aldus Reynders bij de opening, “dat het verbod op het gebruik van geweld het fundament blijft van de internationale rechtsorde.”
De hoop is dat het voorwerk dat het IPCA doet, de uiteindelijke vervolging van Kremlin-functionarissen (waaronder Poetin zelf) moet vergemakkelijken.
Witwaswaakhond
Wie krijgt de nieuwe witwaswaakhond? Die vraagt leeft al langer in Brussel en zeker bij de negen steden die zich kandidaat hebben gesteld. De waakhond – AMLA gedoopt – moet zowel witwassen als het financieren van terroristische activiteiten tegengaan.
Eerder dit jaar kregen de steden de kans hun kandidatuur te presenteren tijdens een speciale zitting. En vandaag is het zover: het Europees Parlement en de lidstaten stemmen vandaag gezamenlijk over wie het EU-orgaan mag huisvesten. De steden die een kandidatuur hebben ingestuurd zijn Rome, Parijs, Brussel, Wenen, Madrid, Riga, Vilnius, Frankfurt en Dublin.