Speelschema: Rutte naar de Balkan, Britten in Brussel en Spaans voorzitterschap begonnen

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd

Sinds zaterdag is Spanje de voorzitter van de Europese Unie. Ze nemen het stokje over van Zweden. Het voorzitterschap wisselt ieder half jaar. Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen is daarom vandaag in Madrid. Ze spreekt daar met de Spaanse premier Sánchez. De Spanjaarden hebben een ambitieuze agenda als voorzitter.

De Spanjaarden willen knopen gaan doorhakken op beleid voor kunstmatige intelligentie, energie en de Europese begrotingsregels. Zaken die onder het Zweedse voorzitterschap niet volledig afgerond werden. Na Spanje is Hongarije aan de beurt voor het voorzitterschap, van dat land wordt weinig verwacht op grote dossiers, dus de druk is hoog. Over drie weken zijn er ook parlementsverkiezingen in Spanje, maar over de Europese lijn is er binnenlandse eensgezindheid bij regering en de grootste oppositiepartij.

Rutte gaat bemiddelen op de Balkan

Rutte is vandaag en morgen in Servië en Kosovo. Hij is daar samen met de Luxemburgse premier Bettel namens de EU. Ze zullen spreken met de politieke leiders. Het doel is de banden aanhalen tussen de landen en Europa, maar ook de-escaleren in het opgelopen conflict tussen Kosovo en Servië. In mei waren er hevige rellen in het noorden van Kosovo toen de Servische bevolking daar protesteerde tegen de installatie van etnisch Albanese burgemeesters. En deze maand pakte Servië drie Kosovaarse agenten op die inmiddels weer vrij zijn. De EU bemiddelt tussen de twee landen.

Britten op bezoek in Brussel

Britse parlementsleden zijn vandaag en morgen in Brussel. Ze spreken daar met Europarlementariërs over het partnerschap tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Op de agenda staan Oekraïne, een reactie op de Inflation Reduction Act (IRA) van Amerika en samenwerking op handels- en industriegebied. Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) is er ook bij. Hij is blij met de huidige staat van het partnerschap. “We konden ons niet permitteren nog meer tijd te verliezen aan de gevolgen van Brexit op bepaalde thema’s, zoals klimaat, werknemersrechten en productveiligheid.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie