Speelschema: Op naar Straatsburg voor de begroting en jam. Visquota en Bruins Slot in Brussel.

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Maandag visdag, want de ministers van Landbouw (en Visserij) willen tot een politiek akkoord komen over de visquota in de Atlantische Oceaan, de Noordzee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee voor 2024. En als minister Adema vandaag toch in Brussel is zal hij vast nog even terugkomen op het nieuws dat de Nederlandse vissers bijna 60 procent minder tong mogen vissen als gevolg van nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk. De vissers noemen het een dolksteek.

Verder vergaderen de Europese Landbouwministers over de zekerheid en betaalbaarheid van ons voedsel. Europa wil strategisch opereren en daarvoor het landbouwbeleid inzetten, in het licht van Ruslands aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Ook het duurzaam gebruik van pesticiden en genetisch gemanipuleerde gewassen komen ter tafel.

Slaagt de klimaattop?

De Buitenlandse Zaken ministers waren gisteravond al uitgenodigd voor een informeel diner in Brussel waar ze de situatie in Belarus bespraken met de leider van de prodemocratische Belarussische krachten, Svetlana Tichanovskaja, lees haar recente opinie hier. De ministers ontbijten vanochtend met de Armeense minister van Buitenlandse Zaken en zien later op de dag ook nog hun collega’s uit Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland. Demissionair minister Bruins Slot zal het met haar EU-collega’s verder hebben over de situatie in Oekraïne, Israël, de Gazastrook en de Sahel.

Het zijn de laatste dagen van de klimaattop in Dubai, de Nederlandse Eurocommissaris Hoekstra is present voor de eindceremonie. Kunnen we spreken van een geslaagde klimaattop? De laatste zijn dagen spannend omdat nu duidelijk wordt hoe ambitieus de nieuwe afspraken gaan zijn. Ook de Nederlandse Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA) is nog ter plaatse: “De belangrijkste inzet tijdens het laatste deel van de COP28, is de afbouw van fossiele brandstoffen. Er is veel verdeeldheid over hoe die afbouw moet plaatsvinden, zeker met de grote olie- en gaslanden. Er moet wereldwijd echt een tandje bij om de klimaatdoelen te kunnen halen, dat is de wetenschappelijke consensus en daar moeten we naar handelen”, aldus Chahim.

Straatsburgweek

De meeste Europarlementariërs zitten niet in Dubai, maar in de trein, de auto of het vliegtuig, onderweg naar Straatsburg. Ze maken die reis voor de laatste keer dit jaar om daar vandaag nog te debatteren over onder andere duidelijke etiketten op jam, honing en vruchtensap. Daarmee kunnen consumenten geïnformeerde en gezondere keuzes te maken, aldus de Nederlandse Europarlementariër Hazekamp (PvdD).

De Europese verkiezingen van 6 (tot en met 9) juni 2024, staan ook op de agenda, want het Europees Parlement wil invloed op wie de voorzitter van de Europese Commissie wordt. Ook zoeken ze naar manieren om de opkomst te verhogen.

Daarnaast wordt er vanavond gestemd over de hervorming van het EU-kader voor economisch bestuur, waaronder een verordening ter vervanging van het stabiliteits- en groeipact, dat ervoor moet zorgen dat de EU-landen gezonde overheidsfinanciën nastreven. Met name de Nederlandse Europarlementariërs Esther de Lange (CDA) en Michiel Hoogeveen (JA21) moeten aan de bak, want zij hebben als rapporteurs de voorliggende voorstellen geschreven. Demissionair minister Kaag en haar Europese collega-ministers van Financiën waren er voor het weekend nog niet uitgekomen over hoe het nou verder moet met die begrotingsregels, lees meer hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie