Cadeautjes worden er niet uitgedeeld, om nog even in kerststemming te blijven. Er is haast bij. Tot 31 december gelden geen harde regels voor hoe groot het tekort en de schuld van een land mogen zijn. Die zijn door de Europese Commissie even buiten werking gesteld vanwege Corona. Maar vanaf 1 januari is het uit met de pret en moet iedereen weer netjes binnen de lijntjes kleuren. De ministers willen de regels veranderen, soepeler, flexibeler maken en vooral dat afspraken worden nageleefd. De belangrijkste klacht in Brussel is dat de Europese Unie wel heel veel afspraken heeft gemaakt, maar nooit sancties oplegt als puntje bij paaltje komt. Als het over de naleving van de begrotingsspelregels gaat moet de Europese Commissie dat doen.
Hoe dan?
Zoals wel vaker is het een technische discussie geworden. Het spitst zich nu toe op de vraag wat eigenlijk de definitie is van tekort. Anders gezegd: mag je de rente die je betaalt nu wel of niet meetellen? Frankrijk en Duitsland denken daar anders over. Volgens demissionair minister Kaag wil iedereen er uitkomen. Van een spannende clash of verhitte koppen die tegenover elkaar stonden, wil ze niks weten. “Het was zo laat, daar hadden we geen energie meer voor.” Maar een compromis werd nog niet bereikt. De één denkt dat er voor 95 procent overeenstemming is (De Franse minister), de ander (De Duitse minister) heeft het over 92 procent.
“Ze moeten nu met elkaar aan tafel om de laatste problemen op te lossen”, aldus Kaag. Bang dat Nederland dan moet toekijken hoe de grote landen het oplossen is ze niet. “Veel van onze voorstellen zoals scherper toezicht door de Europese Fiscal Board zijn overgenomen en we zitten ook de komende dagen aan tafel bij de grote vier (Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje).
Ook elke zondagochtend gratis de Europa nieuwsbrief vol geopolitieke analyses van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon), hardnekkige geruchten en heel veel Europees nieuws gratis in je mail? Abonneer je hier.