Speelschema | Ongezonde bodems, veilige AI en waar is Wopke?

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Is een gezonde bodem een EU-bevoegdheid? Vandaag stemmen Europarlementariërs over deze vraag. Ook zullen ze stemmen over een wet die kunstmatige intelligentie aan banden moet leggen. En zoals we ons wel ‘s vaker afvragen in het Speelschema: waar is Eurocommissaris voor Klimaat Wopke Hoekstra?

“Bodems zijn niet grensoverschrijdend”

Zestig tot zeventig procent van de Europese bodems is ongezond. Door erosie wordt een miljard ton per jaar weggespoeld waardoor de bovenste vruchtbare laag snel verdwijnt. De Europese Commissie lanceerde onlangs een wetsvoorstel om de bodems tegen 2050 weer gezond te maken. Ze wil onder meer een EU-brede omschrijving van wat een ‘gezonde bodem’ is, ze wil dat de Europese bodems op een milieuvriendelijke manier bewerkt worden en dat de lidstaten verontreiniging aanpakken – volgens het beginsel ‘de vervuiler betaalt’.

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt het wetsvoorstel geen goed idee. De kwaliteit van bodems is geen EU-bevoegdheid, zegt hij. “Bodems zijn niet grensoverschrijdend. Landen kunnen dat goed zelf”. Moet het voorstel de prullenbak in? Vandaag stemt de landbouwcommissie in het Europees Parlement over deze vraag. Mocht er geen meerderheid zijn, dan volgen voorstellen om het wetsvoorstel flink af te zwakken.

Kunstmatige intelligentie moet veilig zijn

Ook in het Europees Parlement stemmen de commissies Interne markt en Burgerlijke vrijheden over een voorlopig akkoord met de lidstaten over een wet die kunstmatige intelligentie in Europa moet reguleren. Kunstmatige intelligentie moet vernieuwingen stimuleren, maar tegelijk veilig zijn en de democratie respecteren.

De wet zal uniek zijn in zijn soort: de eerste die AI verplichtingen oplegt om risico’s te beperken.

Op weg naar een klimaatneutraal Europa

Vorige week presenteerde de Europese Commissie tussentijdse klimaatdoelen voor 2040, die de uitstoot van broeikasgassen tegen 2040 negentig procent moet verminderen ten opzichte van 1990. Hoewel het nog slechts om aanbevelingen gaat, reageerden heel wat Nederlandse Europarlementariërs misnoegd.

Wie ook ontevreden is, of wie hier meer over wil weten, kan vandaag om 16:00 uur terecht in het Brusselse Bruegel (een EU-denktank) voor het event ‘De 2040-doelen: waar bevinden we ons op de weg naar een CO2-neutraal Europa?’ Na een presentatie van Hoekstra, volgt een gesprek onder leiding van Georg Zachmann, expert inzake EU-klimaatbeleid. Aan het eind is er tijd voor vragen. Heb jij vragen voor Hoekstra? Wil je er (online) bij zijn? Dat kan via deze link.

Wopke Hoekstra komt wellicht goed voorbereid op het event, want eerder op de dag spreekt hij ook met Dirk Forrister, topman van IETA.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie