Terwijl de Europese Green Deal op steeds meer verzet kan rekenen, stelt de Europese Commissie een broeikasreductie van 90 procent tegen 2040 voor. Het gaat om een aanbeveling en niet om harde nieuwe doelen. Na de Europese verkiezingen mag een nieuwe Commissie uitpluizen hoe het deze ambitie in nieuwe wetten om zal zetten.
“Hiermee starten we een dialoog – en laat me het woord ‘dialoog’ benadrukken – over de weg naar 2040”, vertelt Wopke Hoekstra, Eurocommissaris voor Klimaat. Hoekstra onderstreept dat de Commissie een “solide analyse” presenteert van hoe die weg “eruit zou kunnen zien”.
Abonneer je op de nieuwsbrief Klimaat & Energie
“Dit is ook een boodschap aan onze partners over de hele wereld. Europa blijft het voortouw nemen op het gebied van klimaatambitie. Het aanpakken van de klimaatcrisis is een marathon en geen sprint”, besluit Hoekstra.
Boze Europarlementariërs
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout reageert kritisch op de plannen: “De Commissie onderschrijft dat een einde aan fossiel goedkoper is en beter voor de Europese onafhankelijkheid, maar stelt vervolgens geen harde uitfaseerdatum voor. Zelfs niet voor de energiesector.”
CDA’er Tom Berendsen ziet hoe de doelen heel wat emoties losmaken: “Het zou minder over doelen en meer over fatsoenlijke uitvoering van klimaatbeleid moeten gaan. Het CDA is terughoudend over een nieuw wettelijk doel. Impact en haalbaarheid zijn cruciaal: daar gaan we de plannen op beoordelen.”
Europarlementariër Mohammed Chahim vindt het een storm in een glas water. Wanneer al de EU-regels die al gelden van 2020 tot 2030 zouden worden verlengd tot 2040, kom je immers al uit op 90 procent reductie, redeneert hij. “Laten we dus niet doen alsof we nu ontzettend veel meer ambitie gaan uitstralen. Collega’s die moord en brand schreeuwen moeten daarmee ophouden. Dat is goedkope stemmingmakerij.”
Michiel Hoogeveen van JA21 vindt de plannen onzin: “Als je echt iets wil doen aan klimaatverandering, beginnen we nu met het bouwen van kerncentrales en zetten we in op klimaatadaptie.” De huidige doelen zouden ons naar een centrale planeconomie brengen die gebaseerd is op subsidie en schuld. “Dit is watermeloenpolitiek: groen aan de buitenkant, rood aan de binnenkant.”
Boze boeren
GroenLinks ziet in de plannen bovendien de angst van de Commissie voor de de boerenprotesten: alle specifieke doelen voor de landbouw zijn uit de tekst verdwenen. Eerder werd nog gesproken over 30 procent reductie. De landbouw krijgt hierdoor nu meer tijd, terwijl de andere sectoren sneller moeten verduurzamen.
Ook opvallend: bijna gelijktijdig kondigde de Commissie aan dat een omstreden plan tegen pesticiden van tafel gaat. De Commissie wilde het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terugdringen tegen 2030. Dat zou beter zijn voor de gezondheid van mensen en voor de biodiversiteit. Maar die ambitie gaat nu de prullenbak in.
Het besluit komt goed uit voor de Europese boeren. Het betekent dat ze niet hoeven te zoeken naar alternatieve bestrijdingsmiddelen of andere manieren om hun gewassen te beschermen.
Het plan liep eerder in het Europees Parlement al stuk. De christendemocraten verzwakten het voorstel in die mate dat groene en linkse Europarlementariërs hun steun terugtrokken. EU-lidstaten probeerden nog een compromis te vinden, maar nu het voorstel van tafel is, is dat niet meer nodig.