Speelschema | Netten op de bodem, paardenvlees met een geurtje en liever geld dan vakantie

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Vandaag is het de laatste dag dat het voltallige Europees Parlement vergadert in het Franse Straatsburg. De ochtend zal in het teken staan van de visserij. ‘s Middags debatteren Europarlementariërs over paardenvlees. En in het Italiaanse Lecce krijgt een rechter vandaag het verlossende antwoord.

Weg met netten die de zeebodem omwoelen

De Europese Commissie wil het gebruik van netten die de bodem van de zee omwoelen verbieden tegen 2030. Doel van het plan? Het leven op de zeebodem, de verscheidenheid aan planten en dieren daar, beschermen. Vóór 2030 wil de Commissie dat dertig procent van de zeeën in de EU wettelijk beschermd is.

De commissie Visserij in het het Europees Parlement heeft het plan kritisch bekeken en komt met een aantal suggesties. Zo vraagt de visserijcommissie zich af of vissers enkel de oorzaak zijn van het probleem; kunnen zij ook deel worden van de oplossing? Om 12 uur stemt het voltallige Parlement over het rapport.

Paardenvlees met drugs

Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD) wil dat de EU geen paardenvlees meer importeert uit de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië en Uruguay, berichtte Brusselse Nieuwe eerder. De paarden worden er erg slecht behandeld, krijgen nauwelijks eten en drinken. In het paardenvlees zit bovendien zware drugs.

Willen we dit vlees in onze winkels? Vandaag spreken Europarlementariërs hierover.

Liever geld dan vakantie

Een ambtenaar bij de Italiaanse gemeente Copertino wilde zich aan het eind van zijn dienstverband laten uitbetalen voor elke jaarlijkse vakantie die hij niét had opgenomen. De gemeente weigerde. Argument: ze hadden de ambtenaar van tevoren zeer duidelijk medegedeeld dat die keuze niet in Frage is. De rechter in Lecce vroeg zich nu af of lidstaten volgens het EU-recht überhaupt maatregelen mogen nemen om de ‘liever-geld-dan-vakantie’-keuze te verbieden.

De Italiaanse rechter kwam er zelf niet uit en vroeg het Europees Hof in Luxemburg om raad. De adviseur aan het Hof zegt nu dat een lidstaat maatregelen mag nemen om dit te verbieden. Weliswaar onder bepaalde voorwaarden. Duidelijkheid scheppen is er overigens één van. Vandaag volgt de uitspraak van de Europese rechter. Een uitspraak die de Italiaanse rechter moet volgen.