PvdD bezorgd over onveilig paardenvlees in de EU

Europarlementariër Anja Hazekamp wil dat de EU stopt met de import van paardenvlees uit Argentinië en Uruguay.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Het grootste deel van het paardenvlees dat EU-burgers eten komt uit Zuid-Amerika. Dierenrechtenorganisaties trekken echter al jaren aan de alarmbel. Zij zeggen dat paarden daar in erbarmelijke omstandigheden gehouden worden.

Twee onderzoeken van de Europese Commissie tonen nu ook aan dat paardenvlees uit Argentinië, Brazilië en Uruguay mogelijk verboden medicijnen en hormonen bevat. De traceerbaarheid van het vlees zou niet op orde zijn. De Partij voor de Dieren vraagt de Commissie om opheldering.

Import moet stoppen

“De Europese Commissie moet de import van paardenvlees uit Uruguay en Argentinië per direct stoppen. Dat is in het belang van de voedselveiligheid en het dierenwelzijn”, zegt Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD).

Volgens de Animal Welfare Organization zou er meer aan de hand zijn. De organisatie kon met undercoverbeelden aantonen dat paarden in Argentijnse en Uruguayaanse slachthuizen mishandeld worden. Ze krijgen niet voldoende te eten en te drinken. En ze worden aan hun lot overgelaten wanneer ze ziek zijn. Volgens de organisatie werd deze informatie achtergehouden voor de EU-onderzoekers.

“Het is hartverscheurend om te zien hoe gruwelijk er met paarden wordt omgegaan in Argentijnse en Uruguayaanse distributiecentra en slachthuizen. Alleen dat zou al voldoende reden moeten zijn voor een importstop”, zegt Hazekamp.

Aanhoudende problemen

In 2018 stelde de Europese Commissie ook al vast dat er problemen waren met de traceerbaarheid van het paardenvlees uit deze landen. Destijds was de reactie van de Europese Commissie op vragen van de Partij voor de Dieren dat ze de import stop zou zetten als de situatie niet zou verbeteren. Nu uit nieuw onderzoek blijkt dat de problemen aanhouden, vindt Hazekamp dat het tijd is dat de Commissie de daad bij het woord voegt.

Met ons maandelijkse overzicht volg je de belangrijkste Europese zaken die Nederland raken op het gebied van landbouw, veeteelt, visserij, voedselkwaliteit en dierenwelzijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie