Speelschema: Nederlandse VVD naar Brussel, haaievinnen en hoe scoren Nederlandse regio’s?

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de Nederlandse hoofdrolspelers? Je leest het elke morgen in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron: Istock

Stef Blok bezoekt Brussel. Het Nederlandse lid van de Europese Rekenkamer gaat praten met Eurocommissaris Frans Timmermans. Hij is niet het enige bezoek dat Timmermans ontvangt vandaag. Ook een delegatie van Kamerleden van de VVD komt langs. Het is niet openbaar wat ze zullen bespreken, maar dat de stikstofaanpak niet aan bod komt, is hoogst onwaarschijnlijk.

Nederlandse regio’s scoren hoog op vestigingsklimaat

Dan is het vandaag ook tijd voor een lijstje! Onderzoekers hebben namelijk 234 Europese regio’s vergeleken op basis van het vestigingsklimaat. Ze keken daarbij naar factoren als infrastructuur, de kwaliteit van het onderwijs en innovatie. De uitslag wordt vandaag bekend gemaakt, maar de Nederlandse provincies scoorden goed de vorige edities en ook nu is de verwachting dat Nederlandse regio’s hoog zullen staan.

Hoorzitting over haaienvinnenhandel

Tot slot is er nog een hoorzitting in het Europees Parlement over haaienvinnenhandel. In een burgerinitiatief werden 1,1 miljoen handtekeningen verzameld om de haaienvinnenhandel aan banden te leggen. Het gaat om handel waarbij alleen de vinnen worden afgesneden en de rest van de haai wordt losgelaten en het dier vaak sterft. In Europa is het nog niet verboden om hier handel in te drijven. Europarlementariër Peter Van Dalen (Chrisenunie) vindt dat dit moet stoppen. “De wereldwijde haaienstand mag niet achteruitgaan, want dan gaan de mariene ecosystemen van onze zeeën en oceanen wankelen. Haaien verdienen daarom onze bescherming.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie