Speelschema | Ministerieel crisisberaad

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is crisis. Zoveel is wel duidelijk voor wie de programma’s van de twee ministerraden van vandaag leest. In de landbouwsector wil de Europese Commissie alles op alles zetten om de ‘crisis’ in de toekomst te lijf te gaan. Naarmate de verkiezingen naderen doet de Europese Commissie dat met meer en meer boervriendelijke maatregelen, zoals het tegengaan van de Brusselse regeltjesdrift. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken hebben verschillende crises op hun bordje. Zij zullen zich vooral bezighouden met de oorlog in Oekraïne en de situatie in het Midden-Oosten.

Landbouw

Vandaag komen de Europese Landbouw-ministers bijeen voor de landbouwraad in Brussel. Het belangrijkste punt op de agenda is de zogenoemde ‘landbouwcrisis’ die momenteel huishoudt in de Europese gelederen. De Europese Commissie zal een plan presenteren aan de ministers om dit aan te pakken. Ook worden de maatregelen, aangenomen door het Europees Parlement ter vermindering van administratieve rompslomp, binnenkort ingevoerd in Nederland en de andere EU-lidstaten.

Minister Adema schrijft zich in te willen zetten voor “het versterken van de positie van boeren, minder administratieve lasten, en een gelijk speelveld”. Ondertussen pleit hij wel voor terughoudendheid bij crisissteun die de Commissie voorstelt. “Crisismechanismen moeten alleen bij ernstige crises worden ingezet.” Hij wil vooral kijken naar hoe de landbouw “duurzamer en weerbaarder” kan worden.

Daarnaast zal er tijdens de raad aandacht aan de recente ontwikkelingen op de landbouwmarkten worden besteed. De oorlog in Oekraïne heeft nog steeds veel invloed op de handel in en prijzen van producten als graan en vlees. Nederland wil graag de economische hulp aan Oekraïne verlengen.

Oorlog

De Landbouwministers zijn niet de enige die bijeenkomen in Brussel vandaag. Ook de Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben hun Raad. De ministers zullen onder andere spreken over de steun aan Oekraïne. Ook praten ze over de organisatie van een Vredesconferentie in juni.

Minister Bruins Slot benadrukt de noodzaak van meer militaire steun: “het is existentieel voor Oekraïne dat het zich kan blijven verdedigen. Hierbij is EU-steun cruciaal.” Ook wil ze kijken naar de versterking van de Europese defensie-industrie en zo snel mogelijk een nieuw sanctiepakket tegen Rusland op tafel krijgen.

Ook zullen de ministers praten over Israël en Hamas en de humanitaire crisis in Gaza. Bruins slot zal vandaag oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, meer humanitaire hulp en aanvullende sancties tegen gewelddadige kolonisten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie