Speelschema | Meer wapens, Airbnb aan banden en Navalny

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Vandaag is het de laatste dag waarop het voltallige Europees Parlement vergadert in Straatsburg. Europarlementariërs roepen op tot meer wapens en munitie voor Kiev. Verder is er een stemming over de Airbnb-wet en naar aanleiding van de dood van Navalny ijveren Europarlementariërs voor meer EU-actie.

Meer wapens

Onlangs keurde EU-lidstaten een dertiende sanctiepakket tegen Rusland goed. Het Europees Parlement roept vandaag in een resolutie op tot meer wapens en munitie voor Kiev. Het debat hierover vond 6 februari al plaats, vandaag volgt de stemming.

Oekraïne wil vooral meer artillerie-munitie. Het land kan slechts 2.000 granaten per dag afvuren, terwijl Rusland er 10.000 afvuurt. Gisteren riepen Europarlementariërs ook al op meer te doen op het gebied van defensie.

Stemming Airbnb-wet

In november bereikten de lidstaten en het Europees Parlement een overeenkomst over een wetsvoorstel dat platforms voor kortetermijnverhuur (denk aan Airbnb en Booking.com) aan strengere regels onderwerpt. Verhuurplatforms zullen onder meer verplicht worden gegevens te delen met lokale overheden (bv. hoeveel nachten een appartement verhuurd is en voor hoeveel personen). Doen platforms dat niet, dan riskeren ze een straf.

Kim van Sparrentak (GroenLinks) was hoofdhandelaar namens het Parlement en zei eerder hierover: “Steden kampen met een explosie van illegale vakantieverhuur. Dit zet de leefbaarheid en betaalbaarheid van steden onder druk. Verhuurplatforms weigerden gegevens te delen. Deze wet maakt daar een einde aan. We geven de controle terug aan de steden.”

Het voltallige Parlement stemt vandaag over dit wetsvoorstel.

Politieke gevangen Rusland

Tot slot roept het Europees Parlement de EU op, naar aanleiding van de dood van de Russische oppositieleider Navalny, om politieke gevangenen in Rusland steun te bieden. Ook ijveren ze ervoor om het onderdrukte maatschappelijke middenveld in Rusland (denk aan vakbonden, ngo’s en jeugdbewegingen) te steunen.

Gisteren werd het Europees Parlement nog toegesproken door de weduwe van Navalny. De grote tegenstander van Poetin spendeerde zijn laatste jaren in een strafkamp in Siberië.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie