Het speelschema: Wie speelt vandaag voor Nederland in Brussel?

2 min. leestijd

Palingsound

De boeren komen niet naar Brussel voor hun ‘moeder aller demonstraties’ tegen het Europese landbouwbeleid. Het groots opgezette protest, door onder meer Farmers Defence Force uit Nederland, is afgelast vanwege corona. De Landbouwministers vergaderen wel. Minister Schouten en haar Europese collega’s bespreken de palingstand, zie daarover het item van Nieuwsuur gisteren, de lage varkensprijzen en een nieuw noodplan voor de voedselvoorziening. De Europese Commissie wil strakke afspraken voor het geval er een nieuwe pandemie komt. De voedselvoorziening mag dan geen moment in gevaar komen. Daarom wordt er een nieuw instituut in het leven geroepen. Nederland heeft geen bezwaar, omdat de export van landbouwproducten niet in gevaar mag komen. En ook arbeidsmigranten blijven nodig in de land-, en tuinbouw, dus regels waardoor zij niet kunnen reizen, mogen de voedselproductie niet in gevaar brengen.

De toestand in de wereld

Minister Ben Knapen is, misschien voor een van zijn laatste vergaderingen, in Brussel. De ministers van Buitenlandse Zaken bespreken zoals gebruikelijk de toestand in de wereld. Van Afghanistan tot Wit-Rusland. De ministers kijken of de vorige sancties werken, bespreken nieuwe mogelijkheden en de situatie aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Ook de troepenbewegingen van Rusland en het antwoord daarop worden, informeel besproken tussen de 27 ministers.

JA ik wil gelijkheid

Mooie woorden genoeg, maar er moet boter bij de vis. Er is nog steeds sprake van ongelijkheid tussen man en vrouw. Michiel Hoogeveen (JA21) heeft als schaduwrapporteur meegeschreven aan een rapport over genderongelijkheid. Hij bezocht samen met anderen onder meer IJsland om inspiratie op te doen. De Europarlementariërs eisen nu concrete maatregelen, zodat gelijk werk ook gelijk loon oplevert en de balans tussen werk en privéleven meer in evenwicht komt. Hier is het debat te volgen vanaf 17.00 uur.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie