Speelschema | Landbouw, Rutte in Sarajevo en Brusselse Holocaustherdenking

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
Traktor during a farmer’s protest in Hamburg

Vandaag is het dan zo ver: de beloofde ‘strategische dialoog’ over de toekomst van de Europese landbouw gaat eindelijk van start. Al is het nog niet helemaal duidelijk hoe het debat er precies uit gaat zien. Verder is Mark Rutte in Sarajevo om te praten over de mogelijke toetreding van Bosnië en Herzegovina tot de EU, en wordt in Brussel de Holocaust herdacht.

Landbouwdebat

Vandaag komen de EU-ministers van Landbouw bijeen in Brussel voor de landbouwraad. Het duurde even, maar hier zal dan eindelijk een vervolg worden gegeven aan de oproep van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, tot een strategische dialoog. Waar ze het precies over gaan hebben, blijft nog wat onduidelijk. In ieder geval vindt er een openbaar debat plaats waarin de “toekomst van de Europese landbouw” besproken wordt.

Verder presenteren de Belgen, die de Raad het komende half jaar voorzitten, hun prioriteitenlijstje. Ook spreken de ministers over handel en de monitoring van Europese bossen. Landbouwminister Piet Adema zal daarnaast een poging doen om kunstmestvervanger Renure te promoten bij zijn Europese collega’s, volgens hem een mogelijke uitweg uit de huidige mestcrisis.

Rutte in Sarajevo

Vandaag is demissionair minister-president Mark Rutte in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. Hij is hier samen met commissievoorzitter von der Leyen en de Kroatische minister-president Andrej Plenkovic.

Tijdens dit bezoek spreken de drie met de lokale autoriteiten over de gang van zaken rond het toetredingsproces van het land tot de EU. Dit loopt al jaren, maar recent kwam er schot in de zaak. In december 2023 gaven de Europese leiders namelijk aan bereid te zijn om de onderhandelingen te starten. Wel moet Bosnië en Herzegovina dan aan alle lidmaatschapscriteria voldoen.

Op deze criteria heeft Sarajevo de afgelopen jaren echter nauwelijks vooruitgang geboekt. Maar voor Europa is de situatie wel veranderd. Sinds de oorlog in Oekraïne baart de invloed van Rusland op de regio de EU een stuk meer zorgen. De verwachting is dat de Europese Commissie uiterlijk eind maart het startschot voor de onderhandelingen zal geven.

Holocaustherdenking

Als laatste vindt er vanavond een herdenkingsbijeenkomst voor de Holocaust plaats, onder andere georganiseerd door de Europese Commissie. Op 27 januari 1945 werd Auschwitz bevrijd. In 2005 benoemde Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, deze dag tot een internationale dag van herdenking. Deze week staat dus ook in Brussel in het teken van de slachtoffers van de Holocaust en andere genocides.

In samenwerking met meerdere Joodse organisaties zal er samen muziek worden geluisterd en worden gesproken met overlevenden en andere betrokkenen. De hoop is om zo samen de herinnering aan de Holocaust levendig te houden en de “toekomst vorm te geven”, aldus de organisatie.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie