Het vlaggenprotest uit Nederland heeft een ware trend gezet. Overal in Europa staan plaatsnaambordjes op de kop. Zo is er in Frankrijk de actie ‘marche sur la tête’, borden van dorpen en steden die, net als destijds in Nederland met de vlaggen, op de kop worden gedraaid. Een protest tegen de vele regelingen die het werken lastig maken evenals het gebrek aan begrip bij de overheid.
Tot ongenoegen van de Franse president Macron. Hij wil meer Europese steun voor het platteland en wil koste wat kost voorkomen dat Parijs wordt geblokkeerd door tractoren. De president vreest dat een boerenopstand het Rassemblement National (RN), de partij van Marine Le Pen, in de kaart speelt.
De angst voor de boeren gaat zo ver dat Macron overweegt om een oud-landbouwminister (Julien Denormandie) aan te wijzen als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Dat zou ten koste gaan van de man die er op rekent om de Franse liberalen te gaan leiden: Pascal Canfin. Hij is nu nog voorzitter van de machtige Milieucommissie in het Europees Parlement. En dat zal niet in goede aarde vallen op het Franse platteland. Met de oud-minister hebben we iemand die de boeren aanspreekt, zo is de gedachte bij de Franse liberalen.
Waar nog meer?
In Duitsland sloeg de vlam in de pan nadat de regering de accijns vrijstelling voor diesel wilde afschaffen. Dat schoot de boeren in het verkeerde keelgat. Net als in Frankrijk zijn de Duitse boeren het zat om steeds met nieuwe beperkingen te worden geconfronteerd.
En dan hebben we nog Polen, waar boeren in opstand zijn gekomen tegen de uitvoer van landbouwproducten uit Oekraïne naar de Europese Unie. Graan-, maar ook suikerbiet- en vlees-producenten in heel Europa hebben last van de hoge invoer van de goedkopere producten uit het door oorlog verscheurde land.
Lege woorden
In Brussel wordt het ongenoegen van de boeren in heel Europa ook opgemerkt. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft in september een dialoog beloofd. Maar tot op heden is dat gesprek nog niet begonnen.
Morgen (maandag) trappen de Landbouwministers de discussie af tijdens hun maandelijkse bijeenkomst. Wat minister Adema daar precies gaat zeggen weet hij nog niet. Het is namelijk nog niet duidelijk waar de dialoog over moet gaan en wie er aan deelnemen.
Veel verder dan “het kabinet verwelkomt het initiatief”, “de dialoog is noodzakelijk”, en “het kan de verbinding versterken” komt het kabinet niet. Zo blijkt in een brief aan de Tweede Kamer.
Maar nu het boerenprotest overal om zich heen slaat, zullen die woorden toch ook een praktisch vervolg moeten zien te krijgen. Anders zal er vast nog wel het één en ander op zijn kop gezet worden voordat de rust weer over het Europese platteland neerdaalt.
Ook elke zondagochtend gratis de Europa nieuwsbrief vol geopolitieke analyses van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon), hardnekkige geruchten en heel veel Europees nieuws gratis in je mail? Abonneer je hier.