Speelschema | Herdenken in Straatsburg, haast met het klimaat en hoe scoren we met de euro?

Wat speelt vandaag in Europa en Den Haag? Wat doen de hoofdrolspelers? Je leest het elke ochtend in ons Speelschema.

3 min. leestijd
Bas Eickhout (Bron: EP Multimedia)

De nieuwe Europese week gaat van start met een vol programma. In Straatsburg begint vandaag de vergadering van het Europees Parlement met een herdenking aan één van de oude Europese kopstukken, Jacques Delors. Verder komen de EU-ministers van Milieu bijeen in Brussel om zich nog eens flink achter de oren te krabben wat betreft het klimaatbeleid. Als laatst komen ook de ministers van Financiën samen om te spreken over het concurrentievermogen van de EU en de almaar stijgende energieprijzen.

Herdenken

Vandaag is de start van de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg. De dag begint met een herdenkingsceremonie ter ere van de voormalig voormalig Commissievoorzitter Jacques Delors. Hij overleed op 27 december 2023. Tijdens de ceremonie zal het leven en de erfenis van Delors worden herdacht door Parlementsvoorzitter Metsola en één spreker van elke fractie.

Vervolgens beginnen de inhoudelijke debatten. Als eerste op de agenda staat de vermindering van de uitstoot van ozonafbrekende gassen, geleid door Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks, foto). De verwachting is dat het Europees Parlement groen licht zal geven voor meer en stevigere maatregelen. Dit om de klimaatdoelen niet (verder) uit het oog te verliezen.

Ook praten de Europarlementariërs over het functioneren van de Europese Arbeidsautoriteit, die arbeidsmigratie naar en binnen Europa in betere banen zou moeten leiden, en over sociale normen bij overheidsopdrachten.

Klimaatpraat

Verder komen de EU-ministers van Milieu vandaag en morgen bijeen in Brussel om op informele wijze te praten over de meest prangende milieukwesties van het moment. Ondanks alle klimaatwetgeving en de inzet van Eurocommissaris Hoekstra als opvolger van Mr. Green Deal Timmermans, loopt Europa nog steeds achter op het bereiken van haar eigen doelstellingen.

En dus is er een extra vergadermoment ingelast. De onderwerpen op de onderhandelingstafel zijn onder andere het eerlijk laten verlopen van de groene transitie, de circulaire economie en klimaatweerbaarheid. De grote lijn: het tempo moet omhoog en wel nu. Of deze bijeenkomst daar wat aan gaat bijdragen, weten we morgen: in het begin van de middag vindt de persconferentie plaats.

Eurogroep

Ook de ministers van Financiën zijn vandaag te vinden in Brussel. Zij spreken daar onder andere over hoe de eurozone zich momenteel kan meten de rest van de wereld. De grote schommelingen in de energieprijzen van het afgelopen jaar hebben namelijk zo hun effect gehad op de economie, en daarmee het concurrentievermogen van de EU.

Ook bespreken de ministers de economische vooruitzichten, eveneens als de ontwerpaanbevelingen over het economisch beleid voor 2024. Deze zullen, als het goed is, morgen tijdens de Economische Raad officieel worden goedgekeurd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie