De Europarlementariërs uit de milieucommissie hebben Eickhout verkozen tot rapporteur op het dossier. Hij gaat nu namens het Europees Parlement de onderhandelingen leiden over het nieuwe wetsvoorstel van de Europese Commissie dat de uitstoot van gefluoreerde gassen moet beperken.
Negentig procent reductie
Gefluoreerde gassen, ook wel F-gassen genoemd, worden gebruikt als isolatie of in koelingsapparatuur zoals airco’s, en hebben een sterk opwarmend effect: afhankelijk van het soort gas is het 100 tot 22.000 keer sterker dan CO2, vandaar de aanduiding ‘superbroeikasgassen’. Er valt dus veel te winnen met een beperking van de uitstoot van gefluoreerde gassen. Volgens het meest recente IPCC-klimaatrapport moet de uitstoot van deze gassen in 2050 met 90 procent verminderd zijn ten opzichte van 2015 om de wereldwijde opwarming tot anderhalve graad te beperken.
De superbroeikasgassen worden al langer in de gaten gehouden in Brussel. Sinds 2006 is er een Europese wet waarmee het gebruik van deze gassen gereguleerd werd. Die Europese wet werd in 2015 vervangen. Eickhout was toen vanaf 2013 ook al rapporteur op het dossier. Een nieuwe wet moet de uitstoot van gefluoreerde gassen nu doen aansluiten op de ambities van de Europese Green Deal.
Ruimte voor verbetering
De Europese Commissie heeft een goed eerste wetsvoorstel gedaan, vindt Eickhout, maar hij ziet nog wel ruimte voor verbetering: “Zo kunnen bepaalde sectoren sneller gefluoreerde gassen uitfaseren, stapsgewijs afbouwen, wanneer er alternatieven zijn. Ook moeten we uitkijken dat we niet weer vast komen te zitten aan nieuwe chemische cocktails, terwijl er natuurlijke oplossingen voorhanden zijn”. Eickhout pleit dus voor een duurzame oplossingen, in plaats van een oplossingen die mogelijk opnieuw zeer belastend zijn voor het milieu.
De GroenLinkser gaat als rapporteur een reactie opstellen namens het Europees Parlement, en kan daarmee gaan onderhandelen met de Europese lidstaten over nieuwe regels voor de superbroeikasgassen.